Feelgood om kvinnlig vänskap funkar för binge-tittning

Dramaserien "Vad som än händer" som klättrat på Netflix topplista hela december, är en ambitiös satsning på att skildra kvinnlig vänskap. Dessvärre utmynnar projektet till slut i en ganska jolmig och moralistisk kvinnosyn.

Ali Skovby spelar den unga Tully och Roan Curtis den unga Kate i Neflix-serien "Vad som än händer" som är baserad på Kristin Hannahs bästsäljande roman "Firefly lane" från 2008.

Ali Skovby spelar den unga Tully och Roan Curtis den unga Kate i Neflix-serien "Vad som än händer" som är baserad på Kristin Hannahs bästsäljande roman "Firefly lane" från 2008.

Foto: Netflix

Krönika2022-12-19 19:32
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag började kolla på "Vad som än händer" för att jag i flera veckor dragits med en seg förkylning och tillbringat massor av tid med att slötitta på tv. Då passar förvisso en serie som denna perfekt. Många, långa avsnitt och en tillräckligt engagerande story för att man ska orka fortsätta. Tack vare att serien är utdragen och utspelar sig i flera tidslager gör det inget om man råkar zooma ut och slumrar till lite. Det går alltid att plocka upp tråden igen. 

"Vad som än händer" handlar om två kvinnor och utspelar sig huvudsakligen i Seattle i USA under 1970- och 80-talen och i mitten av 00-talet. Huvudpersoner är Tully Hart (Katherine Heigl), framgångsrik tv-journalist med en egen talkshow och en trasig uppväxt och hennes bästa vän, Kate Mularkey (Sarah Chalke), en alldaglig medelålders kvinna, mor, hemmafru och nyligen skild från mannen i sitt liv.

Fyra olika tidslinjer vävs ihop, och vi får vara med från det att tjejerna först möts sedan Tully och hennes missbrukande mamma flyttar in som närmaste granne till Kate och hennes (i alla fall på ytan) präktiga kärnfamilj. Den snygga, karismatiska Tully dras till tryggheten hos grannfamiljen. Kate, som betraktas som skolans tönt, lockas av Tullys mod och frispråkighet. 

Tully drömmer om att bli nyhetsankare i tv och Kate om att skriva. När vi får möta dem på 80-talet har de båda en spirande karriär på en lokal tv-station i Seattle, där de båda jobbar med producenten Johnny.

Även om de fortfarande är bästa kompisar har det smugit sig in konkurrens mellan dem, och då handlar det om killar i allmänhet och Johnny i synnerhet. Supersnygga Tully festar, kämpar på jobbet och avverkar pojkvänner på löpande band medan Kate inte tar för sig på något områden och fortfarande är oskuld. 

Vartefter serien går blir Tully bara olyckligare ju mer framgång och pengar hon får, medan Kate som satsar på att bilda familj blir lycklig. När handlingen kommit till 2000-talet har hon ett moraliskt överläge gentemot Tully, vilket sätter vänskapen på spel. 

Och här nånstans börjar det alltså bli lite problematiskt för mig att gilla den här serien, som bygger på en bästsäljande roman från 2008 av den amerikanska författaren Kristin Hannah. 

En och en halv säsong är hittills släppt. Sju avslutande avsnittet kommer under 2023.