Vill du förbättra barnomsorgen i Eskilstuna? Bygga en ny ringled runt Nyköping? Eller kanske göra Stjärnhov till en egen republik?
Oberoende av vad du tycker borde förändras är det bra om du får med dig minst 3,5 procent av de som bor i det område frågan berör. I alla fall om man ska tro Erica Chenoweth, forskare vid universitetet i Harvard. Hon har studerat hundratals folkliga kampanjer och proteströrelser under de senaste 100 åren, hur de har organiserat sig och varför de varit framgångsrika.
Det har handlat om allt från upproret mot president Marcos i Filippinerna på 1980-talet till störtandet av kommunistregimen i Tjeckoslovakien, den arabiska våren och de protester som för några år sedan ledde till regimförändring i Georgien.
Chenoweth har konstaterat två saker. För det första är det betydligt större chans att lyckas för den som använder icke-våldsmetoder. Terrorism, väpnade uppror och den sortens förändringsförsök är inte så ofta framgångsrika.
Av de protester och konflikter Chenoweth studerat var det bara 26 procent som lyckades med hjälp av våld, medan 53 procent av de som genomförts med fredliga medel hade lyckats. Skälet är att det är enklare att samla stora grupper från olika delar av befolkningen bakom en icke-våldslinje.
Det är med andra ord dumt, för att inte säga direkt kontraproduktivt att starta en väpnad konflikt för att göra Valla självständigt. Jag tänker att det kan vara på sin plats att säga det.
Då är det bättre att samla alla som bor i Valla och marschera till kommunhuset i Katrineholm och kräva självständighet, och ännu bättre om en massa Katrineholmare ställer sig bakom kravet (vilket vid närmare eftertanke inte borde vara helt omöjligt).
För det andra är det alltså bra att samla minst 3,5 procent av den befolkning förändringen gäller bakom sin kampanj.
”Ingen kampanj som samlade mer än detta misslyckades”, säger Erica Chenoweth i en intervju för brittiska BBC.
Hon kallar det för 3,5-procentregeln.
Hennes forskning kan verka flummig, men faktum är att proteströrelser över hela världen har inspirerats av hennes slutsatser. Och faktum är att jag inte alls är förvånad. Väpnade uppror är sällan framgångsrikt på längre sikt. Det som vinns med vapen förgörs lika ofta med vapen.
Så, hur många bor det i din kommun? Det är bara att räkna ut hur många du behöver samla bakom just ditt krav.
Sen är saken biff.