Det blir många återseenden i tv-soffan denna jul, med säsong 2 av "Emily in Paris" och så klart en julspecial av långköraren "Barnmorskan i East end", som har blivit något av en svensk jultradition.
Men mest ser jag fram emot det påkostade SVT-dramat "En kunglig affär", som har verklighetsbakgrund och handlar om en mytomspunnen relation mellan kung Gustaf V och krögaren Kurt Haijby.
Jag har tjuvkikat på serien och jag lovar: "En kunglig affär" är ett riktigt smaskigt kostymdrama i stil med "Vår tid är nu" och "The Crown", som vartefter utvecklas till en berättelse om mörkläggningar, och förtryck av homosexuella, nazism och rättsröta. Serien vimlar av mångbottnade karaktärer och skickliga skådespelare. I centrum står Sverrir Gudnason som Kurt Haijby, en medelålders man med stripiga testar kammade över flinten, tveksam moral och en otrolig charm. Ett måste i jul.
Ett annat måste denna jul är "Station eleven" på HBO Max. Den postapokalyptiska berättelsen handlar om hur människor som överlevt en pandemi som dödade mer än 99 procent av jordens befolkning försöker ta fasta på det som varit bra när de bygger en ny värld. Vi får följa ett ambulerande teatersällskap som spelar Shakespeare. Här ringer kanske varningsklockor? Men du behöver inte vara orolig. Det här liknar varken Bergmans "Sjunde inseglet" eller Stephen Kings "The Stand". De tre första avsnitten av totalt tio är släppta, och så här långt är serien både gripande och hoppfull.
"Emily in Paris" var en av Netflix mest populära serier när den kom 2020. Säsong två släpps på onsdag 22 december. Den handlar om den unga, energiska och naiva Emily som av sin amerikanska arbetsgivare skickas från Chicago till Paris för att jobba på bolagets Pariskontor som marknadsför lyxvaror. Kulturkrockarna är många när Emily ska tampas med sina nya konservativa och snobbiga arbetskamrater. Fransmännen är skildrade med fördomsfull kärlek, och det kan man förstås störa sig på. Men lika mycket kan man låta sig ryckas med i denna charmiga feelgood-serie med Lily Collins i huvudrollen och njuta av alla vackra kläder och miljöer.
Netflix-serien "The Witcher" är tillbaka med säsong två. Detta gråmurriga fantasyepos som hade premiär julen 2019 blev också en av de mest populära serierna på strömningstjänsten. "The Witcher" handlar om Geralt, som vandrar runt och försörjer sig på att döda monster i en värld svårt plågad av krig, maktkamper och ond magi. Här finns också den undersköna och mäktiga häxan Yennefer och Ciri, en ung prinsessa på flykt, vars öden korsar Geralts. Obs! Gillar man inte fantasy väldigt mycket kanske man inte ska ge sig i kast med "The Witcher".
2019 kom "Beforeigners" – den första norska serien på HBO. Och jisses vilket underbart ihopkok det var. Serien, vars andra säsong just nu visas är en kriminalkomedi om migration. Det är bara det att migranterna kommer från andra tider, närmare bestämt tre epoker: stenåldern, vikingatiden och 1800-talet. Tidsvandrarnas närvaro i samhället berikar och komplicerar tillvaron för de moderna norrmännen. Huvudpersoner är poliserna Alfhidr och Lars som i andra säsongen måste handskas både med världsberömda mördare och kungar som dyker upp från historien. Otroligt underhållande, fantasifullt och tänkvärt.