Den som inte har gått på sommarledighet är troligen inne i en hektisk period med en massa som ska fixas på jobbet före semestern. Och Däremellan kommer midsommar med alla krav på sillinläggningar, jordgubbstårtor och logistik inför firandet.
Så att hänga framför tv:n har inte högsta prio. Ska man se något mer än nyheterna gäller det att välja med omsorg. Då röstar jag på den svenska Netflixserien "Kärlek och anarki".
Andra säsongen av denna roliga, romantiska och vassa serie, som är skapad av Lisa Langseth, släpptes i slutet av förra veckan. Fortsättningen är på vissa sätt bättre än den första säsongen.
"Kärlek och anarki" handlar om Sofie, (spelas av en fantastisk Ida Engvoll) som är en effektivitetskonsult med uppdrag att få ordning på ett fiktivt bokförlag, anrika Lund & Lagerstedt. Där arbetar den betydligt yngre it-teknikern Max (Björn Mosten). Han och Sofie – som är gift och har två barn – inleder en lek med sexuella undertoner där de utmanar varandra att utföra galna uppdrag.
Allt utspelar sig i en miljö där klass- och kulturkrockar och ängslighet är vardag vilket lyfte första säsongen av "Kärlek & anarki" långt över de flesta romantiska komedier som snurrar runt på alla strömningstjänster. Det härliga persongalleriet är castat med fingertoppskänsla, vi får möta några av våra allra bästa skådisar, som Reine Brynolfsson, Gizem Erdogan, Björn Kjellman och Carla Sehn i små och stora roller. Till och med kläderna och miljöerna är så genomtänkta att de blivit föremål för massor av diskussioner i diverse medier. Kort sagt, "Kärlek och anarki" dryper av kvalitet, humor och giftig samtidssatir.
När andra säsongen börjar har Sofie skilt sig från sin dryga make Johan och skaffat en egen lägenhet, där hon planerar att börja leva ett nytt liv med sina barn där även Max är inkluderad. Hennes uppdrag på bokförlaget är över och Sofie söker nytt jobb. Men snart sker en katastrof i Sofies privatliv samtidigt som förlaget behöver hennes tjänster igen, denna gång som vd. Oförmögen att hantera sina känslor stöter Sofie bort Max, och snart har hon även tappat bort sig själv.
Innan andra säsongen är slut har vi hängt med på en litteraturkryssning till Finland, fått brottas med frågor om kulturens ekonomiska villkor, influerarbranschens makt och även fått uppleva något av en revansch för såväl kulturmannen som kanskemannen. Bara en sådan sak!