En ensam gestalt sitter hukad över ett bord på ett dunkelt värdshus. Huvudet är dolt under en huva, ansiktet upplyst från ett par stearinljus. I skenet framträder dragen, ett sargat anlete till hälften bestående av död vävnad. Med sin hand, omgärdat av ett svagt grönt sken, sveper gestalten över något på bordet – något litet, något dött.
– Det är en nekromantiker, en slags magiker, som försöker få liv i en död råtta, säger Nils Wellander, 17, och pekar ut detaljer över illustrationen som vi tittar på.
Vi befinner oss i hans rum hemma på Stockholmsvägen i Nyköping. Illustrationen sitter på väggen tillsammans med ett flertal andra bilder – verk som visar allt från skräckinjagande monster till hjältemodiga fantasykaraktärer.
– Jag har alltid tyckt om att rita, säger Nils, som till vardags går andra året på Ljud- och Bildskolans spel- och grafiklinje.
– När jag var runt sju-åtta år brukade pappa rita monster i blyerts som jag fick färglägga. Det tyckte jag var sjukt kul, säger han.
Det blev något av en startpunkt. Med tiden började Nils rita sina egna monster, inspirerad av filmer som Peter Jacksons "Sagan om ringen" och klassiska rollspel som "Drakar och demoner" och "Dungeons & Dragons".
– Det har varit svårt att inte bli inspirerad. Rollspel har jag alltid hållit på med och då har det ofta blivit att jag ritat folks spelkaraktärer, säger han.
Bokhyllan i rummet vittnar om kärleken till de populärkulturella inspirationskällorna. Där vilar rader av rollspelshandböcker, episka fantasyberättelser och konceptuella samlingar från olika illustratörer, husgudar som Paul Bonner, Jesper Ejsing och Johan Egerkrans.
Idag kan Nils själv titulera sig som en professionell illustratör, en väg som han inledde på allvar för bara några år sedan. Det skedde inte genom någon formell utbildning, utan via instruktionsfilmer på Youtube, så kallade "tutorials".
– Det var för ungefär tre år sedan som jag kände att jag ville göra det här seriöst. Sedan dess har det blivit ett par tusen arbetstimmar, sett till både studietid och eget målande, säger han.
Det har gett resultat. Under 2019 började han anlitas av etablerade företag som tagit del av hans portfolio. I det senaste numret av speltidningen Fenix figurerar han till exempel med en helsidesillustration samt med lite mindre illustrationer på två sidor.
– Jag har bland annat ritat en bild på nornorna, ödesgudinnorna som spinner livets väv i den nordiska mytologin, säger han.
Utöver det har han fått en förfrågan från Åskfågeln Förlag, som ger ut svenska rollspel, om att jobba med deras stora projekt "Ensamma vargen". Innan det väntar dock fler uppdrag för Fenix.
– Det blir en illustration till deras nästa nummer också. Då ska det handla om vikingar, berättar Nils.
På frågan om vad som skulle vara den stora drömmen behöver Nils inte fundera särskilt länge. Svaret kommer snabbt.
– Det är att få jobba med mitt eget projekt, "Children of the Darklands". Det är bara ett koncept än så länge. Det hela utspelar sig i Sverige under vikingatiden där den nordiska mytologin och folktron är sann. Jag har hittills gjort några illustrationer med tillhörande historier men jag planerar att göra en hel bok av det, säger han.