Sedan genombrottet med humorserien ”Hipp Hipp” i början av 00-talet har komikern Anders Jansson hunnit med en hel del. Han har drivit eget produktionsbolag, medverkat i ett flertal tv-produktioner, programlett Melodifestivalen, stått på musikalscener och varit programvärd för Sommar i P1. För den breda massan är han kanske mest känd för sina populära karaktärer, däribland världsreportern Morgan Pålsson, programledaren Mike Higgins och inte minst den riviga Tiffany Persson.
Nu är han aktuell med sin nya föreställning ”Radikal optimist”, en humorshow som har beskrivits som en komisk energikur. Anders Jansson förklarar att showen är ett resultat av en samtid som blivit allt mer orolig, där man eldar upp sig över politik, skola, ja allt möjligt, på ett sätt som ibland slår över.
– Jag tyckte att några av mina vänner var lite väl pessimistiska i sociala medier. Det gnälls lite för mycket när vi egentligen har en hel del att vara glada åt, säger han.
– Sedan finns det såklart en massa elände, men ibland handlar det om hur man väljer att se på saker. Själva optimistidén var lite av en motreaktion till det där. Samtidigt är det här ingen föreställning där jag har för avsikt att predika.
Jämfört med Anders Janssons förra föreställning, ”Kom in och stäng dörren” som sattes upp under 2015 och 2016, har ”Radikal optimist” en mer personlig prägel. Vardagen och dess absurditeter ges stort utrymme, inte sällan med utgångspunkt i de brister som Anders Jansson registrerat hos sig själv.
– Oavsett vilka idiotier hos mig själv som jag väljer att berätta om på scen så finns det i regel tio andra idioter i publiken som känner igen sig. För mig är det en viktig aspekt i humor, att man kan känna en samhörighet. Man får lov att känna att ’Anders är ju också knäpp i huvudet, då kanske mitt liv inte är så illa ändå’.
Du känns ju onekligen som en väldigt positiv person. När blir du orolig?– Jag kan känna en oro över hur vi behandlar varandra. Det är en obehaglig trend att folk är så hårda. Ta kvinnliga journalister till exempel. När jag ser vad de får skickat till sig via sociala medier så önskar man ju att folk bara kunde vara schyssta mot varandra istället. Många har en så otroligt oförlåtande attityd.
Men det är inte bara på nätet, bland troll och slentrianmässiga tyckare bakom tangentbord, som det dåliga beteendet breder ut sig, menar Anders Jansson. Det sker även utanför den digitala världen, bortom skärmarna, i det "verkliga" livet. Ibland utan att vi lägger märke till det.
– Jag och min hustru försöker hela tiden tänka på vad vi säger och hur vi är mot våra barn. Om man tittar på tv till exempel, kanske Melodifestivalen, så behöver man inte slänga ur sig massa dumma grejer om vad någon har på sig, 'varför har den personen en ärmlös klänning, med sådana överarmar'. Det färgar av sig på barnen och då bidrar man helt plötsligt till någon slags aningslös tyckarkultur.
Förhoppningen, förklarar han, är att ”Radikal optimist” ska inspirera och ge energi.
– Jag vill vara ett föredöme, inte bara för mina barn utan även för människor i allmänhet. Jag vill gärna att ”Radikal optimist” ska vara en bejakande föreställning, där jag lyfter fram att jag själv kan vara dålig ibland. Om vi pekar lite mer inåt än utåt så tror jag alla också mår lite bättre.
Slutligen, av allt som du hittills hunnit göra, vad är du mest stolt över?– Det är klart att Hipp Hipp alltid har en speciell plats i mitt hjärta eftersom det var det första vi fick göra helt själva. Ser man det lite större så är jag också stolt över att jag vågar göra saker, trots att jag inte alltid vet vart det landar. Jag är inte så rädd för att begå karriärmässiga misstag.