Det har gått drygt 1,5 år sedan SN senast pratade med Caroline Engvall. Då var det oktober 2018 och hon hade precis fått Elise Lindqvist-priset, utmärkelsen som delas ut till dem som verkar förebyggande mot människohandel och sexuella övergrepp. Engvall tilldelades priset för sitt föreläsningsarbete och för sitt författarskap, där hon arbetat för att lyfta upp ämnena till ytan.
Sedan dess är det mycket som har hänt. Engvall, som är uppvuxen i Nyköping och Oxelösund, har släppt två nya böcker, "Dockleken" och "Kyrkan", varav den sistnämnda släpptes så sent som i april. Där får läsaren återigen följa utredaren Ulrika Stenhammar som den här gången kastas in i en historia präglad av ensamhet, hämnd och besatthet.
Nu är Engvall aktuell med ett nytt projekt – Författarakademin, en digital författarskola som startade i måndags.
– Det är jag och min författarkollega Anna Karolina som har startat det, berättar hon.
– Vi jobbar båda från Thailand halva året och får ofta frågan om hur man ska göra för att kunna leva på det sättet som författare. Utifrån det föddes idén om en författarskola där vi går igenom hur man lyckas med sitt bokmanus, från början till slut.
Dels handlar det om att lära sig själva hantverket, förklarar Engvall, att lära sig gestaltning, hur man levandegör karaktärer och hur man lär sig känna igen berättarstrukturer och dramaturgiska kurvor.
Vad skulle du säga är det största misstaget som aspirerande författare gör?
– Det är att vi sätter upp hinder för oss själva, man tänker att alla andra kan göra det bättre än en själv. Men det är ungefär som med Melodifestivalen. Det finns en stil som passar alla, det gäller bara hitta kreativiteten och låta den komma ut.
Vad har du själv fått kämpa mest med som författare?
– Det är nog just det där med att tro på sig själv. Jag har jobbat som journalist sedan jag var 14 men trodde länge att jag inte kunde skriva längre än en tidningsartikel. Sedan skrev jag boken "14 år till salu" 2008 som gick jättebra. Då insåg jag att jag faktiskt klarar detta.
Förutom Författarakademin så har Engvall flera andra saker på gång. För SN avslöjar hon inte bara en utan två nyheter. Det ena är att hon i augusti debuterar som barnboksförfattare med berättelsen "Noelias hemlighet". Det är en historia som går helt i linje med de ämnen som hon har berört tidigare i sina böcker.
– Boken riktar sig till barn mellan sju och tolv år och handlar om en tjej som heter Noelia. En dag så träffar hon en person på nätet som presenterar sig som Wilma. Men det är något som inte stämmer, det är något lurt med Wilma, berättar Engvall.
Hon förklarar att boken riktar sig lika mycket till föräldrar som till barn, att den ska kunna användas som ett slags samtalsverktyg.
– Tanken är att föräldrar lättare ska kunna prata med sina barn om vad som händer på nätet. I slutet av boken finns ett helt frågabatteri som föräldrar kan använda sig av. Förhoppningen är att boken ska göra skillnad.
Det andra nyheten handlar om stora planer som väntar under 2021. Då ska Caroline Engvall nämligen lanseras utomlands. Än så länge är projektet hemligt men lite kan hon ändå avslöja.
– Det kommer bli en helt ny lansering av mig som författare. Det handlar om en spänningsroman som utspelar sig i Sverige och Asien, och som kretsar mycket kring relationer och hemligheter.
Med det sagt, det lär inte dröja lika länge som sist innan SN pratar med Caroline Engvall igen.