Det säger Jonas Andersson Schwarz, docent i medievetenskap på Södertörns högskola som även undervisar på Mälardalens universitet.
Han konstaterar att Sverige är ett av de länder som ligger i framkant och gått längst när det gäller att använda internet för en rad viktiga samhällsfunktioner.
– Vi är, för att tala som Fredrik Lindström, ”världens modernaste folk” och har legat långt framme i den digitala utvecklingen.
Jonas Andersson Schwarz kallar det ”bekvämlighetssjuka”:
– Vi är otroligt bekväma av oss och snabba på att ta del av alla sorters nymodigheter.
Internetberoendet ser han som ett gigantiskt socialt experiment och befarar att det förr eller senare kommer att slå tillbaka mycket hårdhänt.
– Vi kommer med all säkerhet att möta stora strukturella kriser framöver, händelser som ruskar om oss i grunden. I dag kan vi varken handla, sköta banktjänster eller skaffa information utan internet. Stora och viktiga samhällsfunktioner som driften av fjärrvärme, vatten, transporter, livsmedelsförsörjning och energisystem bygger på att nätet fungerar.
– Det räcker med en solstorm, ett naturfenomen som ligger helt utanför vår kontroll, för att slå ut elen. Naturvetarna säger att det bara är en tidsfråga innan det händer. En stor solstorm skulle kunna skapa ett enormt kaos.
– Enligt en färsk föredragning på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien skulle ett längre strömavbrott i Stockholmsområdet slå ut nätet i hela landet när dieseln till reservkraften är slut - eftersom internettrafikens nav är samlade till landets mest tätbefolkade område.
Jonas Andersson Schwarz varnade för internets sårbarhet redan vid min intervju 2014, men framhåller att läget förvärrats stort sedan dess:
– Såsom världen utvecklats har Facebook militariserats och använts för kampanjer av olika slag. FB vill gärna framhålla att det enbart är en plattform och att företaget är tekniskt blint, men i själva verket har FB använts för näthat, hets och desinformationskampanjer.
– Ryssland har i decennier sysslat med att sprida desinformation och konspirationsteorier. Att ta kontroll över de elektroniska strukturerna är prioriterat i en krigssituation. Jag lyssnade på en ukrainsk forskare häromdagen som berättade att det första ryssarna gjorde när de 2014 gick in i Luhansk och Donetsk var att ta över mobilteleinfrastrukturen.
Att en stor grupp av Sveriges befolkning, den miljon som inte har Mobilt Bank-ID, ställs utanför samhället, är också en följd av den snabba digitaliseringen.
När jag påpekar att jag tycker att min koncentrationsförmåga blivit sämre av allt surfande tar Jonas Andersson Schwarz upp digitaliseringen av skolan och att surfplattor numera anses vara ett självklart inslag i undervisningen.
– Det finns inte någon vidare vetenskaplig grund till det. Tvärtom finns det forskning som visar att inlärningen inte gynnas av digitalisering utan att det bästa sättet är att låta ögon, öron och hand samverka och ta egna anteckningar. Som jag ser det är skolans uppgift är att ge barnen det de inte får hemma.
Vad händer om nätet går ned under en längre tid?
– Det är svårt att veta. Men jag tror inte det dröjer innan det blir anarki. Sedlarna kommer snabbt att ta slut i automaterna – och vad händer sedan?
– Men jag märker också att krismedvetenheten stiger just nu. Till och med mina barn har koll trots att jag inte pratat med dem om saken.