Game of Thrones på svenska – i Trosa

Hon gjorde motstånd mot Kristian Tyrann och överlevde med näppe Stockholms blodbad. Men trots ett liv som skulle platsa i tv-serien Game of Thrones är det få som idag känner till hennes öde. Det vill skådespelaren Vibeke Nielsen ändra på med pjäsen "Mot tyrannen stån opp".

Skådespelaren Vibeke Nielsen spelar Kristina Gyllenstierna i den egenskrivna pjäsen "Mot tyrannen stån opp". Här tillsammans med Jan Svedman som spelar Fader Johannes.

Skådespelaren Vibeke Nielsen spelar Kristina Gyllenstierna i den egenskrivna pjäsen "Mot tyrannen stån opp". Här tillsammans med Jan Svedman som spelar Fader Johannes.

Foto: Magnus Grimstedt

Kultur och Nöje2020-01-23 15:30

Det är ingen ovanlig företeelse att stora historiska gestalter hamnar i historieböckernas marginaler. Trots betydande insatser och dramatiska levnadsöden hamnar de i skuggan av samtida giganter och stora omvälvande sammanhang. 

Kristina Gyllenstierna – troligen född på Venngarns slott utanför Sigtuna och begravd i Trosa lands kyrka – är en sådan person. Hon har odödliggjorts inte minst för sin roll under den svenska frigörelsekampen mot Danmark under 1500-talet. När hennes make, riksföreståndaren Sten Sture den yngre, dör på Mälarens is till följd av stridsskada 1520 ledde hon försvaret av Stockholm mot den danske Kristian II, i Sverige ökänd som Kristian Tyrann.

Nu ska hennes liv gestaltas i en teaterföreställning, "Mot tyrannen stån opp". Bakom projektet står lokalt förankrade skådespelaren Vibeke Nielsen som både har skrivit manus och spelar huvudrollen som Kristina. Ambitionen, förklarar hon, är att pjäsen ska bli något av en ögonöppnare.

– Jag hoppas att publiken ska känna att "aha var det så det var", att de får känslan av att ha mött en oerhört stark människa i vår historia. Det är en person som har blivit lite bortglömd men som är väl värd att lyftas fram.

Hon berättar hur Kristina, höggravid vid tiden, ser dansken komma närmare Stockholm. Den danska hären belägrar staden och Kristina sätter sitt hopp till en militär undsättning som aldrig kommer. Tillslut inser hon att allt är förlorat. Med ett skriftligt löfte om nåd, fri lejd och amnesti kapitulerar hon inför Kristian II som strax därefter tar sin plats på slottet Tre Kronor.

"Mot tyrannen stån opp" är ett samarbete mellan Vibeke Nielsen, Trosa kommun och Trosa församling, med Region Sörmland som medfinansiär. Det är en del i ett uppmärksammande av Stockholms blodbad som inträffade för 500 år sedan – en händelse som Kristina själv knappt överlevde.

– Kristian Tyrann kallade ju henne och den svenska adeln till ett möte på slottet där han förklarade att de nu skulle bestraffas för att tidigare ha avsatt biskop Gustav Trolle. De anklagas för kätteri eftersom bara påven har makt att avsätta en biskop, berättar Vibeke Nielsen.

Stockholms blodbad sattes i verket där nära hundra personer avrättades på Stortorget i Stockholm. Kristina själv fick välja om hon ville brännas på bål eller begravas levande – ett beslut som hon aldrig behövde fatta.

– Hon överlevde, men hur tänker jag inte berätta. Det får man se i föreställningen.

Vibeke Nielsen förklarar att stor vikt har lagts på att allt ska vara historiskt korrekt. Under researcharbetet har hon hämtat information från Marie-Louise Flembergs bok "Kristina Nilsdotter Gyllenstierna: Kvinnan som stod upp mot Kristian Tyrann" samt från Kristinas personliga bönbok. Manuset har sedan granskats av historieprofessorn Dick Harrison.

Hur har det varit att stifta så nära bekantskap med Kristina?

– Det har varit fantastiskt. Det finns ju mycket skrivet om henne men det var när jag började läsa hennes bönbok som hon kom mig riktigt nära. Plötsligt kunde jag se henne och när jag sedan började gestalta henne så kände jag henne väldigt tydligt.

Hon avslutar:

– Hon är en riktig nationalhjältinna, det är lite Game of Thrones-känsla.

"Mot tyrannen stån opp" har premiär i Trosa lands kyrka på söndag.

Kristina Gyllenstierna

Föddes omkring 1494 och dog 1559.

Har en stark lokal förankring till SN-området. Satt under sin levnad på egendomar som gamla Gäddeholm (där Tureholms slott står idag) och Tullgarns slott. Under sitt sista äktenskap med Johan Turesson (Tre Rosor) var hon slottsfru på Nyköpingshus.

Gestaltas av Vibeke Nielsen i pjäsen "Mot tyrannen stån opp", som har premiär i Trosa lands kyrka den 26/1. Kommer sedan spelas på platser som Alla Helgona kyrka i Nyköping, 1/3 och 29/3 och Stjärnholm i Oxelösund, 27/4.

Karta: Trosa Lands Kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!