Nu får historien liv på Nyköpings gator och torg

Det är åter dags för alla historieintresserade att snöra på promenadskorna och ta en tur med Nyköpings stads teaters unika tidmaskin. I år tar ensemblen med publiken på humoristisk och folkbildande resa från mitten av 1800-talet till 1900-talets början.

Pontus Weibull Moberger, Kenneth Bodin och Moa Rudsäter spelar historisk vandringsteater i Nyköping. Föreställningen heter "Brödrafolkens väl och ve" och har premiör den 5 juli.

Pontus Weibull Moberger, Kenneth Bodin och Moa Rudsäter spelar historisk vandringsteater i Nyköping. Föreställningen heter "Brödrafolkens väl och ve" och har premiör den 5 juli.

Foto: Catarina Nitz

Kultur och Nöje2023-07-04 20:00

"Brödrafolkens väl och ve" är titeln på föreställningen och precis som vanligt går starten på Stora Torget och så går man vidare till ytterligare fem stationer. 

– Statyn på Stora Torget, framför dörren till Nicolai kyrka, trädgården till Pelles lusthus, folkhögskolan, Nyköpings hus och NK-villan, Lars-Johan Skoghag, som regisserat årets föreställning tillsammans med Victoria Skoghag, räknar upp platserna i Nyköping där de olika tablåerna utspelar sig.

undefined
Johan Skoghag, har regisserat föreställningen tillsammans med Victoria Skoghag.

Ensemblen, som består av Pontus Weibull Moberger, Moa Rudsäter och Kenneth Bodin, hinner inte bara spela upp sketcher, sjunga, dansa, spela gitarr och fixa med biljetter. De hinner också byta om flera gånger under föreställningens gång. 

Scenkläderna bärs med mellan stationerna i kappsäckar, och klädbytena sker lite diskret i lämplig buske eller runt något hörn.

De historiska personerna som publiken får möta är en blandning mellan verkliga gestalter och fiktiva karaktärer. Manuset är skrivet av Kennet Bodin, som grottat ner sig i arkiven för att leta inspiration och fakta. Bland annat har han hittat uppgifter om Nyköpingsbornas stöd för Sveriges unionsupplösning med Norge och en rättsprocess som väcktes i Nyköping och fick förödande konsekvenser för de åtalade.

 Dessutom får publiken hänga med när NK-fabrikens arbetare, de så kallade kompanisterna, tågar ner till slottet Nyköpingshus för att protestera mot det nymodiga stämpeluret.

– Jag har skapat tre fiktiva karaktärer, arbetare som är berättare. Vi går in i 1900-talet, folkets århundrade och då blir det folket som skriver historien, berättar Kenneth Bodin.

Bland annat får vi träffa tre kungar.

– Oscar I, Oscar II och Carl XV, säger Lars-Johan Skoghag.

– Vi får även möta personifieringar av Sverige, Norge och Danmark, berättar Pontus Weibull Moberger.

Dessutom gestaltas Henriette Löven, en föregångare inom folkskolan i Nyköping – en byst av henne finns utanför Nyköpings folkhögskola om någon är nyfiken på hur hon såg ut. 

– Hon var framför allt pionjär när det gällde flickors skolgång, säger Kenneth Bodin. 

Premiären äger rum onsdag den 5 juli. Sedan spelas föreställningen två gånger per dag onsdag till lördag till och med den 29 juli. 

Biljetter finns på Tickster.com eller köps på plats i samband med föreställningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!