Jinder har lÀmnat det festliga hamsterhjulet

Hon har kallats för Sveriges enda rockstjĂ€rna – men med förra plattan sade Little Jinder hej dĂ„ till sitt gamla jag. Nu gĂ„r hon över till engelska och ser fram emot en lĂ„ng mammaledighet.

Little Jinder slĂ€pper "Little Jinder’s unreleased romance" den 12 juni. Arkivbild.

Little Jinder slĂ€pper "Little Jinder’s unreleased romance" den 12 juni. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson / TT

Kultur och Nöje2020-06-09 12:30

Little Jinders 10-tal prĂ€glades av lĂ„tar om somriga kĂ€rleksromanser och en rejĂ€l dos dekadens. Hon avslutade med att sĂ€ga ett ordentligt "hej dĂ„", med plattan med samma namn. Men hej dĂ„ till vadĂ„? NĂ€r dramat vĂ€l utspelade sig var det lite otydligt – medvetet – eftersom Josefin Jinder inte riktigt sjĂ€lv visste.

NĂ€r TT nĂ„r henne nu sitter hon hemma och tar igen "Game of Thrones"-serien som hon har undvikit fram till nu. PĂ„ fredag slĂ€pps hennes mixtape pĂ„ strömningstjĂ€nsterna, och runt den 6 september kommer hennes andra "mixtape" – som hon skĂ€mtsamt kallade barnet i magen nĂ€r hon offentliggjorde graviditeten pĂ„ Instagram.

"Fylld av uppbrott"

De nya lÄtarna Àr sjÀlvbiografiskt inspirerade och lÄttexterna utspelar sig under förra sommaren, nÀr saker och ting var lite mer komplicerade.

– Sommaren var fylld av uppbrott, frĂ„n mig sjĂ€lv och frĂ„n en relation. Jag levde vĂ€ldigt snabbt i ett högt tempo med mycket folk, mycket fest och mycket jobb. Det kom till en punkt att jag kĂ€nde att det var repetitivt, jag har varit i nĂ„gon sorts festligt hamsterhjul i fem Ă„r, sĂ€ger Josefin Jinder.

TT: NÄgon sade att man skaffar barn för att man inte orkar gÄ pÄ krogen lÀngre?

– Haha. Jag har ocksĂ„ hört det. Det Ă€r verkligen, delvis, sant. Det Ă€r en lĂ€ngtan efter nĂ„gonting verkligt, tar man pĂ„ sig ett sĂ„ stort ansvar blir livet vĂ€ldigt allvarligt. Det Ă€r sĂ„ otroligt artificiellt att leva nĂ„gon sorts artistliv, dĂ€r fokus hela tiden Ă€r pĂ„ en sjĂ€lv, oavsett om man stĂ„r pĂ„ scenen, Ă€r i studion eller nĂ€r man gĂ„r ut.

Gick i terapi

Efter den stökiga sommaren började Josefin Jinder gÄ i terapi. Hon gjorde sig av med destruktiva relationer och försökte hitta stabilitet, bryta gamla mönster och inte bara luta sig mot sitt jobb.

– Jag hade kanske börjat leva myten av mig sjĂ€lv, man blir sĂ„ som man kĂ€nner att folk ser pĂ„ en. Jag skulle inte sĂ€ga att jag har hittat nya sidor av mig sjĂ€lv nu, de har funnits hela tiden, men jag har kanske gett dem mer utrymme nu, sĂ€ger hon.

För första gÄngen sedan genombrottet sjunger Josefin Jinder pÄ engelska, men det Àr inte för nÄgon internationell satsnings skull. Hon har aldrig varit mer cementerad i Sverige Àn nu, trots att hon mÄnga gÄnger lÀngtat bort frÄn "töntiga Stockholm".

– Jag Ă€r ganska less pĂ„ att vĂ€nda ut och in pĂ„ mig sjĂ€lv offentligt och dela med mig av mig sjĂ€lv pĂ„ det sĂ€ttet jag har gjort i de tidigare skivorna. NĂ€r jag skriver pĂ„ svenska skriver jag sjĂ€lvbiografiskt, nĂ€stan dagboksliknande. DĂ€rför ville jag skriva pĂ„ engelska, för det blir som en barriĂ€r mot en sjĂ€lv och ens modersmĂ„l.

Bok pÄ gÄng

SprÄkbytet blev ocksÄ ett sÀtt att hitta tillbaka till kreativiteten igen. NÀsta gÄng hon slÀpper musik lÀr det dÀremot bli pÄ svenska.

– Det kĂ€nns som att den hĂ€r skivan var en brygga för att hitta tillbaka till varför det Ă€r roligt att göra musik, sedan hittade jag ett sĂ€tt att göra det pĂ„ som inte skapade en massa prestationsĂ„ngest, sĂ€ger Josefin Jinder.

De fÄ spelningar hon tÀnkte göra under sommaren har blivit instÀllda eller framflyttade. Till hösten vÀntar mammaledighet. Förra Äret fick hon bokkontrakt med Bonniers för en skönlitterÀr roman, men den har halkat ner pÄ prioriteringslistan efter graviditet, coronaviruset och skivan. Att bli författare Àr ingenting Josefin Jinder drömt om, snarare handlar det om ett nytt sÀtt att kommunicera pÄ.

– Jag gillar att hitta sĂ€tt att uttrycka mig pĂ„, sĂ„ jag slipper prata med folk!

Fakta: Little Jinder

Josefine Jinder, född 1988, Àr kanske mest kÀnd under sitt artistnamn Little Jinder. Hon skivdebuterade 2008 med "Polyhedron EP", och hennes första svensksprÄkiga album slÀpptes 2014.

Hon tilldelades 2015 en Grammis i kategorin Ärets pop och har slÀppt fyra album, "Break up" 2013, "Little Jinder" 2014, "Allting suger" 2016 och "Hej dÄ" 2018.

Little Jinder medverkade i den sjunde sÀsongen av "SÄ mycket bÀttre", och i SVT-serien "KrunegÄrd och Jinder pÄ turné". 2016 var hon programledare i "MusikhjÀlpen" 2016 tillsammans med Kodjo Akolor och Pelle Almqvist.

Nu Ă€r hon aktuell med "Little Jinder’s unreleased romance".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!