I de tidigare avsnitten har utmaningarna nästan alltid byggt på att deltagarna ska hantera en särskild råvara, men under onsdagens avsnitt möttes de av en helt annan typ av uppgift: att finna inspiration till en maträtt i porslinet.
Vid varje köksstation hade en mystisk låda placerats. Kockarna fick på måfå välja station, och under varje låda fanns en tallrik av helt olika design. Jurymedlemmarna Mischa Billing, Tom Sjöstedt och Markus Aujalay skulle sedan bedöma kockarna baserat på deras kreativitet.
– Fy fan, det här är en svår utmaning. Det ser ut som att min tallrik är bortglömd på någon sunkig loppis, det är inte den snyggaste jag sett, säger Adam Thulin i programmet.
Adam valde att laga stekt vaktel med en kräm på jordärtskocka, smörstekta japanska och svenska svampar samt sherryvinägersky. Det skulle visa sig vara ett kontroversiellt beslut.
I ett tidigare avsnitt av programmet fick alla deltagare utmaningen att steka just vaktel, något som inte undgick jurymedlem Tom Sjöstedt.
– Det känns ju som att vi har lagat den här rätten förut i tävlingen. Känns det inte konstigt att laga samma rätt igen? frågar han Adam i programmet.
Adam erkände att han kanske borde valt något annat för att visa på sin kulinariska bredd, men efter att jurymedlemmarna provsmakat utsåg de ändå Adams rätt till ett av avsnittets tre bästa, och skickade vidare honom att åter tävla igen nästa vecka.