Mat Àr ett universellt sprÄk som kan bygga broar mellan mÀnniskor och kulturer.
Det menar Adam Thulin, 22, och Serigne Modou "Mo" Thioune, 33, vars vÀgar korsades nÀr de bÄda deltog i "Sveriges mÀsterkock" i TV4 tidigare i Är. NÀr deltagarna under en av programmets första deltÀvlingar fick i uppgift att skapa en rÀtt med kassler som huvudingrediens var "Mo" tvungen att se sig omkring i TV4-köket för hjÀlp. DÄ han Àr muslim behövde han hjÀlp att skÀra upp och tillreda kasslern (som Àr ett saltat och rökt flÀskkött), och bredvid honom fanns Katrineholmssonen Adam Thulin redo att hjÀlpa till.
Det blev början pÄ en lÄng vÀnskap som idag har fört dem bÄda tvÄ till Dakar i Senegal, Serignes hemstad.
DÀr har Adam fÄtt uppleva en för honom helt ny matkultur genom "Mo" och hans familj, men resan har inte bara Àgnats Ät nöje. Förutom sitt vanliga bagage sÄg Adam Thulin till att ta med sig bÄde lingonsylt, Àttika och kalvfond frÄn Sverige. De tvÄ matÀlskarna spenderade sedan en heldag med att laga köttbullar, potatismos, grÀddsÄs och pressgurka Ät barnen pÄ SOS barnbyar Dakar. I samband med besöket uppmanade de sina respektive följare i sociala medier att donera pengar till barnen, och pÄ tvÄ dygn lyckades de samla ihop över 25 000 kronor.
BÄde Adam och "Mo" beskriver upplevelsen som fantastisk.
â Vi kĂ€nde att det vore underbart att fĂ„ göra nĂ„gonting meningsfullt för barnen hĂ€r. Adam var vĂ€ldigt positivt instĂ€lld till idĂ©n, sĂ„ vi samlade vĂ„ra energier och anstrĂ€ngde oss och fick det att hĂ€nda. Vi Ă€r sĂ„ tacksamma för alla som donerat pengar och att vi kunnat göra det hĂ€r tillsammans. Nu hoppas vi bĂ„da pĂ„ att kunna göra liknande saker i framtiden, sĂ€ger "Mo".
Adam Thulin sÀger att det var en sjÀlvklarhet för honom att tacka ja nÀr "Mo" bjöd in honom att upptÀcka hans hemstad.
â Det Ă€r första gĂ„ngen jag besöker Afrika, och det Ă€r helt fantastiskt. Vi har varit mycket hemma hos "Mo" och hans familj, dĂ€r de lagar autentisk senegalesisk mat som Ă€r helt outforskad för mig. Maten har verkligen övertrĂ€ffat alla mina förvĂ€ntningar, den Ă€r extremt god och de anvĂ€nder vĂ€ldigt annorlunda tillagningstekniker. Det Ă€r vĂ€ldigt inspirerande, sĂ€ger Adam Thulin.