"MÀsterkockarna" startade vÀlgörenhetsinsamling i Dakar

Adam Thulin och Serigne Modou "Mo" Thioune möttes för första gÄngen som motstÄndare i "Sveriges mÀsterkock". DÀr blev de snabbt nÀra vÀnner, och idag befinner de sig pÄ resande fot i Afrika. Syftet med resan? VÀlgörenhet. Tillsammans har de genom sin kÀrlek för mat samlat in tusentals kronor till SOS barnbyar Dakar.

Adam Thulin och Serigne Modou Thioune lÀrde kÀnna varandra nÀr de medverkade i "Sveriges mÀsterkock". Idag Àr de goda vÀnner och befinner sig pÄ resande fot i Serignes hemland Senegal tillsammans.

Adam Thulin och Serigne Modou Thioune lÀrde kÀnna varandra nÀr de medverkade i "Sveriges mÀsterkock". Idag Àr de goda vÀnner och befinner sig pÄ resande fot i Serignes hemland Senegal tillsammans.

Foto: Privat

Kultur och Nöje2022-07-18 11:29

Mat Àr ett universellt sprÄk som kan bygga broar mellan mÀnniskor och kulturer.

Det menar Adam Thulin, 22, och Serigne Modou "Mo" Thioune, 33, vars vÀgar korsades nÀr de bÄda deltog i "Sveriges mÀsterkock" i TV4 tidigare i Är. NÀr deltagarna under en av programmets första deltÀvlingar fick i uppgift att skapa en rÀtt med kassler som huvudingrediens var "Mo" tvungen att se sig omkring i TV4-köket för hjÀlp. DÄ han Àr muslim behövde han hjÀlp att skÀra upp och tillreda kasslern (som Àr ett saltat och rökt flÀskkött), och bredvid honom fanns Katrineholmssonen Adam Thulin redo att hjÀlpa till.

Det var under uttagningarna till "Sveriges mÀsterkock" som Adam och Serignes vÀgar korsades. Serigne Àr muslim och kunde varken tillaga eller Àta grisköttet som var huvudingrediensen i en av deltÀvlingarna. Som tur Àr kunde han frÄga Adam vid köket bredvid om hjÀlp, och det blev början pÄ deras vÀnskap.
Det var under uttagningarna till "Sveriges mÀsterkock" som Adam och Serignes vÀgar korsades. Serigne Àr muslim och kunde varken tillaga eller Àta grisköttet som var huvudingrediensen i en av deltÀvlingarna. Som tur Àr kunde han frÄga Adam vid köket bredvid om hjÀlp, och det blev början pÄ deras vÀnskap.

Det blev början pĂ„ en lĂ„ng vĂ€nskap som idag har fört dem bĂ„da tvĂ„ till Dakar i Senegal, Serignes hemstad. 

DĂ€r har Adam fĂ„tt uppleva en för honom helt ny matkultur genom "Mo" och hans familj, men resan har inte bara Ă€gnats Ă„t nöje. Förutom sitt vanliga bagage sĂ„g Adam Thulin till att ta med sig bĂ„de lingonsylt, Ă€ttika och kalvfond frĂ„n Sverige. De tvĂ„ matĂ€lskarna spenderade sedan en heldag med att laga köttbullar, potatismos, grĂ€ddsĂ„s och pressgurka Ă„t barnen pĂ„ SOS barnbyar Dakar. I samband med besöket uppmanade de sina respektive följare i sociala medier att donera pengar till barnen, och pĂ„ tvĂ„ dygn lyckades de samla ihop över 25 000 kronor.

Adam Thulin och Serigne Modou Thioune Äkte i början av juli pÄ en gemensam matresa till Serignes hemland Senegal. PÄ plats i Dakar lagade de köttbullar med potatismos Ät barnen pÄ SOS Barnbyar Dakar, och lyckades samla in en stor summa pengar till förmÄn för barnen.
Adam Thulin och Serigne Modou Thioune Äkte i början av juli pÄ en gemensam matresa till Serignes hemland Senegal. PÄ plats i Dakar lagade de köttbullar med potatismos Ät barnen pÄ SOS Barnbyar Dakar, och lyckades samla in en stor summa pengar till förmÄn för barnen.

BÄde Adam och "Mo" beskriver upplevelsen som fantastisk.

– Vi kĂ€nde att det vore underbart att fĂ„ göra nĂ„gonting meningsfullt för barnen hĂ€r. Adam var vĂ€ldigt positivt instĂ€lld till idĂ©n, sĂ„ vi samlade vĂ„ra energier och anstrĂ€ngde oss och fick det att hĂ€nda. Vi Ă€r sĂ„ tacksamma för alla som donerat pengar och att vi kunnat göra det hĂ€r tillsammans. Nu hoppas vi bĂ„da pĂ„ att kunna göra liknande saker i framtiden, sĂ€ger "Mo".

Adam Thulin sÀger att det var en sjÀlvklarhet för honom att tacka ja nÀr "Mo" bjöd in honom att upptÀcka hans hemstad.

– Det Ă€r första gĂ„ngen jag besöker Afrika, och det Ă€r helt fantastiskt. Vi har varit mycket hemma hos "Mo" och hans familj, dĂ€r de lagar autentisk senegalesisk mat som Ă€r helt outforskad för mig. Maten har verkligen övertrĂ€ffat alla mina förvĂ€ntningar, den Ă€r extremt god och de anvĂ€nder vĂ€ldigt annorlunda tillagningstekniker. Det Ă€r vĂ€ldigt inspirerande, sĂ€ger Adam Thulin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!