Kerstin Elvander är 9 år. Hon står vid ett staffli med en bred pensel i handen. Den har hon just doppat i smaragdgrön akrylfärg och med stort självförtroende målar hon gräset där hennes tiger ska smyga. Bilden har hon planerat och skissat upp under handledning av konstnären Susanne Öjert.
Att göra en akrylmålning är en av många saker som deltagarna får prova på under en vecka på konstkollo för barn i åldern 9-12 år som arrangeras i det gamla bryggeriet mitt i Nyköping som bland annat rymmer ateljéer och delar av Nyköpings folkhögskolas verksamhet.
Konceptet är inarbetat och eftertraktat. Varje år tvingas man tacka nej till deltagare på grund av det höga söktrycket. På grund av pandemin har efterfrågan ökat ytterligare och denna sommar har verksamheten utökats. Totalt 48 deltagare tas emot under tre veckor, 16 barn per vecka.
Dekormålaren Marja Fiander berättar att barnen delas in i två grupper om åtta och att varje grupp har en feriepraktikant från kommunen som fungerar som ungdomsledare och fast punkt.
– Deltagarna får sedan möta yrkesverksamma konstnärer och konsthantverkare som alla har ateljéer här i bryggeriet, berättar Marja Fiander.
– Vi villföra vidare hantverk och konst till kommande generationer och visa att de här yrkena finns, säger hon.
De fem kollodagarna är indelade i olika stationer och möten med olika konstnärer. Det är skulptören Morgan Yngve, konstnären Susanne Öjert, möbeltapetseraren Olivia Broman, fotografen och filmaren Bobo Lindblad och så hon själv.
Hos henne får barnen måla varsin träpall. Första passet får barnen lägga grunden och prova på olika sätt att måla. Som tillexempel med trasor eller kartongbitar i stället för pensel för att uppnå olika effekter. Efter det får deltagarna göra dekormålning på sittmöbeln och pallarna som står på tork i ateljén visar på stor kreativitet och experimentlusta.
– De som kommer är verkligen intresserade, säger Marja Fiander.
En sak som bidrar till att deltagarna blommar ut och skapar med sådan skicklighet och entusiasm beror på att de får tid och möjlighet att slå av på takten, tror Marja.
Varje moment ägnas en hel dag, från 10 på förmiddagen till 15.00 på eftermiddagen, förutom uppehåll för lunch och fruktstunder.
– Först har barnen bråttom, sedan kommer de på att de har gott om tid. Då kommer idéerna och inspirationen, säger Marja Fiander.