Sedan 1956 har krogägare i Sverige behövt söka ett särskilt danstillstånd för att inte behöva be eventuella spontandansande gäster att lugna ner sig.
Under torsdagen meddelade regeringen via ett pressmeddelande att danstillståndet avskaffas.
– Det här är en efterlängtad frihetsreform. Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i pressmeddelandet.
Tidningen har talat med fyra lokala aktörer inom bar-, hotell- och restaurangbranschen om regeringens besked. Tobias Karlsson är en av krögarna bakom Passage Vinkafé i Eskilstuna.
– För oss är det jätteskönt att de slopat det om någon nu skulle vilja spontandansa lite grann, säger han och fortsätter:
– Det är ju lite töntigt, kan man tycka.
Är det så att ni i dagsläget faktiskt behöver säga till gäster som spontandansar lite?
– Vi har varit tvungna till det innan, ja. Eftersom det är en lag, liksom. Det är klart att om någon bara tar ett danssteg kan man inte göra så mycket åt det, men om någon aktivt börjar dansa så måste man säga till.
Kommer ni fira när lagändringen träder i kraft den 1 juli?
– Det kanske blir vi själva som får dansa. Vi har haft lite dj:s förut, så det vore ju kul att göra någon slags firande av det.
I Katrineholm är Marcus Åman restaurangchef på Terrassen vid Stortorget.
– Det är självklart att det kommer underlätta. Lite spontandans har aldrig skadat, men hittills måste man sätta stopp ifall det gått för långt. Det kommer bli mycket mysigare stämning och ännu trevligare nu, säger han.
På Scandic Stora Hotellet i Nyköping är Laura Mellander vd. Trots att hotellets serveringsytor inte i första hand riktar sig till en dansande publik säger hon att beskedet innebär en lättnad.
– Det finns redan väldigt mycket byråkrati, lagar och regler som vi måste förhålla oss till, så lättnader är alltid välkomna. Kort och gott ser jag det bara som positivt för branschen, säger hon.
Ett annat etablissemang i Nyköping som inte marknadsför sig som ett dansställe men som ändå år efter år tvingats söka tillståndet är McEwans krog, där Baran Ahmet jobbar.
– Det är väldigt skönt att slippa göra det. Det har inneburit helt onödiga tider och massor av pappersarbete, säger han.