Mästerkock-Adam fixar påsklunch: "Älskar sån här mat"

"Ursäkta, vi vill bara säga hur bra du är!"
"Är det inte du som är den där kocken? Grattis, du är verkligen grym!"
"Förlåt att jag stör, men jag vill bara säga tack för inspirationen."

Söderhallarna vid Medborgarplatsen i Stockholm är ett av Adams favoritställen när det kommer till att handla bra råvaror i hans nya kvarter.

Söderhallarna vid Medborgarplatsen i Stockholm är ett av Adams favoritställen när det kommer till att handla bra råvaror i hans nya kvarter.

Foto: Felix Olsson

Kultur och Nöje2022-04-15 07:45

Att ta en promenad till affären på Södermalm har för Adam Thulin plötsligt blivit en aktivitet som kräver viss tidsplanering. Många vrider på huvudet i igenkänning när de ser honom, och fler än en person kommer fram för att säga några välvilliga ord till den unge Katrineholmskocken.

undefined
Adam Thulin är i full färd med att flytta från Katrineholm till Södermalm. Livet har förändrats rejält sedan Mästerkock-vinsten, och nu gör han sig redo att börja arbeta heltid i Stockholm.

En vecka har gått sedan han vann finalen av "Sveriges mästerkock" i TV4, och vilken vecka det har varit. Så fort man slår på tv:n eller radion är han där, och hans ansikte har synts på löpsedlarna på varenda kvällstidnings sajt ända sedan han lyfte pokalen i slutet av finalavsnittet.

– All positiv respons jag fått känns helt galet, det är overkligt och lite svårt att ta in. Jag har verkligen vuxit sedan jag ansökte till programmet. Jag vågar ta mycket mer plats nu. För det är jag jättetacksam, säger Adam Thulin.

undefined
Söderhallarna vid Medborgarplatsen i Stockholm är ett av Adams favoritställen när det kommer till att handla bra råvaror i hans nya kvarter.
undefined
Torkad pasta i all ära, men färsk är ändå godast. Adam plockar med sig en kasse för dagens påskluch.

Efter promenaden kokar Adam upp pastavatten, skalar en vitlök. I skrivande stund har hans följarskara på Instagram nått över 60 000 (enligt experter räcker det med ett par tusen för att börja tjäna pengar på sitt konto), hans kokbok har sålt slut hos förlaget och olika jobberbjudanden formligen haglar in. Adam måste målmedvetet försöka hålla rak kurs mot den dröm han så länge haft: att jobba i ett riktigt bra kök.

– Allting känns väldigt nytt. Senast igår blev jag tillfrågad om jag ville öppna en egen restaurang i centrala Stockholm. "Investerare och allt är redan klart", sade de.

undefined
I finalavsnittet av "Sveriges mästerkock" visade Adam Thulin att han behärskar extremt komplicerad matlagning. I vardagen blir det däremot desto oftare lite enklare grejer, men enklare betyder inte mindre goda. Med lite omsorg kan lite krossade tomater, några vitlöksklyftor, lite torkad dragon och mycket kärlek snabbt bli till en ljuvlig pasta.

Men allt Adam vill göra är laga mat och utvecklas som kock – inte driva företag. Det är lätt att glömma bort att Adam Thulin som matlagare faktiskt är helt självlärd. Det enda ambassadörserbjudandet Adam valt att tacka ja till var det som kom från Mind, en förening som jobbar mot psykisk ohälsa och missbruk. Adam har själv erfarenhet av båda två, och säger att om hans historia kan få en enda själ där ute att må lite bättre så vore det värt det.

– Jag är väldigt ödmjuk inför att jag är en passionerad amatörkock, och jag har en lång väg kvar att gå. Jag vill utvecklas och bli så bra som möjligt, säger han.

I en tidigare intervju berättade Adam att hans medverkan i programmet redan lett till några arbetserbjudanden. Senare avslöjade han att en av Sveriges mest kända krögare erbjudit honom jobb, men han ville inte berätta vem det var. Nu kan han berätta att det var Markus Aujalay – den jurymedlem i "Sveriges mästerkock" som var först med att uppleva Adams talang – som öppnat sina dörrar för honom.

– Det var faktiskt jag som hörde av mig till honom och frågade om han kände till något ställe som sökte kockar. Då frågade han om jag skulle vara intresserad av att komma till hans restaurang Tegelbacken, säger Adam.

undefined
I "Sveriges mästerkock" visade Adam Thulin på enorm kulinarisk bredd. Han lagade allt från libanesiskt till klassiskt svenskt, men under påskluchen med tidningen valde han att bjuda på en klassisk italiensk bondrätt. Enkelt och gott!

Adam skramlar bland grytorna. Hans bästa påskmatstips? Det viktigaste är till syvende och sist att äta det man är sugen på. Just den här dagen råkade det vara pasta av det högkvalitativa, handknådade slaget.

– Men jag älskar sill. Jag har gjort det själv några gånger. Det finns så sjukt många smakkombinationer. Jag gillar klassiska, gräddiga varianter. Pepparrot, äpple och gräslök är gott. Kanske löjrom. Annars kan man ta lite olika örter, typ dragon, timjan och salvia. Gör ett uppkok och låt örterna ligga och dra ett tag. Det blir grymt. Korianderfrön, senapsfrön, fänkålsfrön... Det finns sjukt mycket gott!

Adam silar pastan. Ska vattnet verkligen vara salt som havet? Han skrattar och rycker på axlarna.

– Jag vet inte, jäklar vilken hets det har varit kring det där. Det viktiga är väl bara att vattnet inte är undersaltat.

Dagens anrättning är en enkel bondrätt gjord på krossade tomater, dragon, vitlök och basilika, en liten klick smör och mycket parmesan.

– Jag älskar sån här mat, säger Adam. Från vardagsrummet ropar hans pappa:

– Faktum är att Adam inte skulle finnas till om det inte vore för vällagad pasta med tomatsås. Det var den första rätten jag bjöd hans mamma på, och jag tror det var då hon föll för mig.

Innan Adam gör sitt val gällande arbetsplats i Stockholm berättar han att han ser fram emot en sommar av lite reflektion. Han säger att han tillsammans med sin pappa funderar på att fixa en food-truck och rulla runt i de svenska parkerna.

– Det är inte officiellt än, men planen skulle vara att åka runt i kanske tio dagar i Sverige och laga mat i olika städer. Då ser vi till att stanna i Sörmland och Katrineholm, säger Adam Thulin.

Adam Thulin

Ålder: 21

Från: Katrineholm

Familj: Mamma, pappa, storasyster.

Aktuell: Som vinnare av "Sveriges mästerkock" i TV4. Snart som kock på någon av Stockholms finkrogar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!