När evenemanget ställs in – så ser dina rättigheter ut

Diggiloo i Oxelösund, Tomas Ledin i Nyköping samt flera arenakonserter och festivaler runt om i landet. Alla har de fått tänka om inför sommaren. Vi tog ett snack med Konsumentverket om dina rättigheter som biljettköpare.

Flera av sommarens evenemang har fått ställas in på grund av den pågående coronapendemin. Vissa arrangörer har ställt in helt medan andra har valt att flytta fram evenemangen till senare datum. Frågan som uppstår: Vilka rättigheter har man som biljettköpare?

Flera av sommarens evenemang har fått ställas in på grund av den pågående coronapendemin. Vissa arrangörer har ställt in helt medan andra har valt att flytta fram evenemangen till senare datum. Frågan som uppstår: Vilka rättigheter har man som biljettköpare?

Foto: Montage: TT

Kultur och Nöje2020-05-26 15:40

I takt med att allt fler arrangörer har insett att coronapandemin omöjliggör sommarens planer har beskeden om inställda evenemang avlöst varandra. På riksplanet har musikfestivaler som Way Out West och Lollapalooza ställts in. Samma sak med arenakonserterna där artister som In Flames, Rammstein och Nick Cave har fått ställa in årets spelningar.

Även arrangörer för de större evenemangen i SN-området har fått ställa in sina planer för 2020. I Nyköping skulle Tomas Ledin ha gästat Hamnplan den 14 augusti och i Oxelösund skulle Diggilooturnén ha gjort ett stopp i Jogersö den 12 juli. Nu har båda evenemangen flyttats fram till sommaren 2021. 

I och med detta står tusentals människor med biljetter för evenemang som inte längre infaller på utsatt datum. Flera arrangörer har dock uppmanat biljettköparna att spara sina biljetter eftersom dessa gäller även för de nya datumen. Både Live Nation och Krall Entertainment, som står bakom Tomas Ledin respektive Diggiloo, har kommit med såna uppmaningar.

Men hur gör man om det nya datumet inte passar och man istället vill ha pengarna tillbaka? Johanna Persson, vägledare på Konsumentverkets vägledningstjänst "Hallå konsument", förklarar.

– Vi får in väldigt många frågor om vad som gäller vid inställda evenemang nu under coronapandemin. Det som gäller är att man vid inställda eller framflyttade evenemang har rätt att få pengarna tillbaka för biljetten, säger hon.

Kan man som arrangör åberopa force majeure, det vill säga att det här är en situation som man på förhand inte kunde förutse?

– Nej, inte när det gäller återbetalningen av själva biljettpriset. Däremot kan det vara svårare att få tillbaka pengar för eventuella kringkostnader, hotellvistelser till exempel.

Vad gör man som biljettköpare om arrangören inte vill betala tillbaka biljettkostnaden?

– Man kan undersöka om det finns någon konsumentvägledning inom den egna kommunen som kan hjälpa till i kontakten med arrangören. Man kan också göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden som då prövar ärendet.

Förutom musikevenemang omfattas även teaterföreställningar, idrottsevenemang, motionslopp eller andra typer av evenemang när arrangören ställer in eller flyttar fram till annat datum. Om man vill ha pengarna tillbaka är det i första hand arrangören man riktar sig till, inte biljettombudet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!