NK-villan i Nyköping kan gå i konkurs: "Tomt i kassan"

Det anrika NK-villan i Nyköping klarar sig en månad till. Sedan finns det inga pengar kvar. "Vi får inte inkomsterna trots att vi har programverksamhet", säger Håkan Johansson, vice ordförande i NK-villans vänner.

NK-villan riskerar att gå i konkurs. Nu vill föreningen NK-villans vänner få hjälp från kommunen. "Som det ser ut just nu klarar vi kanske oktober ut", säger Håkan Johansson, vice ordförande i NK-villans vänner.

NK-villan riskerar att gå i konkurs. Nu vill föreningen NK-villans vänner få hjälp från kommunen. "Som det ser ut just nu klarar vi kanske oktober ut", säger Håkan Johansson, vice ordförande i NK-villans vänner.

Foto: Markus Aamisepp

Kultur och Nöje2020-09-09 16:12

Att pandemin strypt kulturlivet på både ett lokalt och nationellt plan är inget som undgått någon. Men när det även drabbar kulturinstitutionerna som varit med oss länge blir problemet kanske mer verkligt. Nu står nämligen NK-villan, som stått intill Nyköpingsån i knappt 115 år, inför nedläggning.

– Vi är glada att det fortfarande kommer folk på besök. Men inkomsterna är långt ifrån vad vi behöver, säger Håkan Johansson, vice ordförande i NK-villans vänner. 

Det är inte första gången verksamheten i byggnaden stått inför nedläggning. När kommunen 2009 lade ned sin utställningsverksamhet och började söka nya hyresgäster reagerade allmänheten starkt. Resultatet blev att föreningen NK-villans vänner bildades vilka sedan dess haft i uppgift att husera kulturverksamhet i byggnaden. 

Men den här gången är det annorlunda. Visst står dörrarna till byggnaden öppna och likaså bedrivs viss kulturverksamhet. Men de sociala restriktionerna omöjliggör att komma upp i den ekonomi föreningen behöver för att överleva, menar Håkan Johansson.

– Vi tar in max 30 personer för att kunna hålla avståndet. Men vi får inte in inkomsterna vi behöver trots att vi har en programverksamhet. Som det ser ut just nu klarar vi kanske oktober ut. Sedan är det tomt i kassan, säger han. 

Antalet föreningar som sökt covid-19-relaterat stöd hos kommunen i är just nu uppe i 15 stycken, säger Annika Malmström, föreningskonsulent på Nyköpings Arenor som beslutar om föreningsbidragen. NK-villan skickade redan i början av augusti in ett nödrop om att befria föreningen från hyresinbetalningar. Detta i och med att byggnaden är kommunalt ägd. 

– Vi kommer föra ett resonemang med kultur- och fritidsnämnden innan vi fattar besluten kring föreningsbidrag. NK-villan har begärt hyresfritt men det har kommunen varit tydliga med att vi inte kan ge ut. Vi kan bara ge ett föreningsbidrag, säger Annika Malmström.

Hon menar att kommunen inte kan bevilja enstaka föreningar hyresfria verksamheter. 

– Beviljar man NK-villan hyresfritt vill ju alla föreningar hyra våra planer och kontor gratis. Och vad gör vi i så fall med de ideella föreningar som hyr av privata värdar?

Enligt kommunens hemsida kan föreningar som hyr av kommunen i staden beviljas uppskov med hyran i första hand tre månader. Vilket inte minst NK-villan fick beviljat under perioden april till juni. Men därefter ska en räntefri avbetalningsplan göras – vilket innebär att drabbade föreningar i praktiken får ett tillskott på den kommande hyran.

Ordförande för föreningen, Östen Nilsson, menar att bidragen som kommunen erbjuder för ideella föreningar inte stämmer överens med NK-villans verksamhet. 

– Jag har skrivit till kommunledningen ett par gånger för att få dem att inse att de måste hyresbefria ideella föreningar. Men de har hänvisat till föreningsbidragen. Men det gäller till exempel gratisannonsering och bidrag för ungdomsverksamhet. Det handlar om bidragsområden där vi inte är aktiva som förening, säger han. 

Framtiden för NK-villans verksamhet står oklar. Men Annika Malmström menar att det finns ett föreningsbidrag på upp till 75 000 kronor som ibland delas ut vid akuta behov. Om det ska delas ut till NK-villans verksamhet ville hon inte kommentera. 

NK-villans historia

NK-villan byggdes som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till en industriutställning i Norrköping 1906. Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder i staden. I ungefär hundra år hade huset en växlande tillvaro och var bland annat Nyköpings första daghem. År 2006 öppnade villan för allmänheten och har sedan dess varit plats för kulturverksamhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!