Föredrag, musik och stadsvandringar i spåren av NK

NK-villans vänner planerar för ett helt år av aktiviter och programpunkter med koppling till NK:s 70-åriga historia i Nyköping.

Kersti Hammar och Ewa-Marie Elfsberg från NK-villans vänner  berättar om satsningen "Spåren av NK" som pågår i ett år med bland annat föreläsningar, konserter och stadsvandringar.

Kersti Hammar och Ewa-Marie Elfsberg från NK-villans vänner berättar om satsningen "Spåren av NK" som pågår i ett år med bland annat föreläsningar, konserter och stadsvandringar.

Foto: Catarina Nitz

Kultur och Nöje2023-03-16 19:00

NK:s långa och betydelsefulla historia i Nyköping har hamnat i fokus tack vare Sörmlands Museums brett upplagda utställning "NK:s möbler" som bland annat visar möblerna som tillverkades i NK:s verkstäder på Folkungavägen och berättar om arbetsvillkoren han hantverkarna och människorna som arbetade där.

Men det finns så mycket mer att säga om NK-epoken i Nyköping och så många spår i staden av förestagets existens. Först och främst den ståtliga NK-villan som tronar på första parkett intill Nyköpingsån och med utsikt mot Nyköpingshus.

Byggnaden ägs i dag av Nyköpings kommun, men verksamheten drivs av den ideella föreningen NK-villans vänner.

Vi träffar dess ordförande Ewa-Marie Elfsberg som tillsammans med Kersti Hammar presenterar föreningens stora satsning "Spåren av NK", som de ser som ett komplement till museets utställning.

Det berättar lite om husets spännande historia. Hur det ritades av Ferdinand Boberg (flera år innan han ritade varuhuset NK på Hamngatan i Stockholm dit varuhuset flyttade från Stureplan år 1915).

– Ser du trappan och formen på entrén? säger Kersti Hammar, som ser stora likheter mellan de båda byggnaderna.

NK-villan var NK:s paviljong i en industriutställning i Norrköping 1906 som flyttades till Nyköping på en pråm. Huset tillägnades arbetarna i NK:s verkstäder och rymde allsköns verksamheter, berättar Ewa-Marie Elfsberg.

– Det blev något av ett fritids för personalen, säger hon.

I villan fanns allt från bibliotek och replokal NK:s musikkår, rum för fackmöten och för spel som schack och bridge. Så småningom kom en lunchrestaurang för de anställda och Nyköpings första daghem för personalens barn.

Det är detta och mycket annat som NK-villans vänner vill berätta och åskådliggöra för dagens Nyköpingsbor. De har satt ihop ett omfattande program, som skildrar NK-epoken ur olika aspekter och även bjuder på olika typer kulturupplevleser.

Lördag den 18 mars invigs satsningen med musik av Septetten, mingelteater med Kenneth Bodin, vernissage för en utställning med Nyköpingsmotiv och en NK-hörna möblerad med NK-möbler. Dessutom finns möjlighet att möta NK-grundarna Karl Ludvig Lundbergs och Joseph Sachs ättlingar.

Innan året är slut (sista programpunkten äger rum den 16 mars 2024) kommer publiken bland annat att kunna lyssna på föreläsningar, konserter och berättarkvällar, titta på utställningar samt delta i stadsvandringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!