"Fula tjejer", "Jobbiga tjejer" och "Svaga tjejer". Det är titlarna på de tre böcker som författarvännerna Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson just nu arbetar med. På pappret skulle man kunna beskriva böckerna som en kombination av genrer, där den verklighetsnära ungdomsskildringen möter den spänningstäta deckargåtan.
– Trilogin utspelar sig i högstadiemiljö med klasskamraterna Eleni, Tilde och Jasmine i huvudrollerna, berättar Lisa Bjärbo, bosatt i Gnesta.
– De är inte vänner från början men finner varandra när det skapas ett konto på Instagram som heter ”Fula tjejer”. Där är det någon som publicerar kränkande bilder på tjejer från skolan. De här tre tjejerna blir förbannade och gaddar ihop sig för att ta reda på vem eller vilka som ligger bakom kontot.
Tre karaktärer, tre författare. Det är inte något sammanträffande. Tvärtom är det ett medvetet arbetstekniskt val, förklarar Lisa Bjärbo, där varje karaktär får sin alldeles egen röst.
– Vi har lagt upp det på så vis att vi skriver om en karaktär vardera, det vill säga vi använder tre olika berättarperspektiv. Det är logistiskt svårt att arbeta på det sättet och lite av ett experiment. Men det är också det som är utmaningen, säger hon.
Själv skriver hon om Eleni, en lite udda fågel vars största idol är polisen Saga Norén från tv-serien "Bron".
– Eleni är ganska speciell. Jag tänker mig att hon kanske ligger någonstans på autismspektrat. Hon är superintresserad av deckare och krimserier, vill bli kriminolog, och tar sig an det här fallet som en riktig utredning.
Det överlag en ganska omaka karaktärstrio, förklarar hon. Tilde, som är nyinflyttad till Gnesta från Umeå, är engagerad i en rad samhällsfrågor och viker aldrig från att ta debatten. Jasmine beskrivs som den populära tjejen med hög status på skolan. Hon är den som inledningsvis hellre fokuserar på killar och kompisar, snarare än utredningen.
Böckerna handlar mycket om vänskap, förklarar Lisa Bjärbo, och om feminism och strukturer i skolmiljön.
– Vi gör upp med saker som vi själva var frustrerade över under vår egen skoltid, oförstående vuxna, könsnormer och orättvisor. Sedan tar vi upp dagsaktuella ämnen också, vad som händer på sociala medier till exempel, säger hon.
Hur upplever du att situationen i skolan ser ut idag jämfört med din egen skolgång?
– Det har ju hänt mycket på så vis att man pratar mer om sånt här nu. Det finns en större medvetenhet. Men på andra sätt är mycket sig likt. Även om medvetenheten finns så lever strukturerna kvar. Det finns mycket kvar att göra.
Böckerna utspelar sig i Gnesta, vad var det som gjorde att valet föll på det?
– Vi fick slåss lite om vilken stad det skulle utspela sig i. Jag vann! Gnesta är också behändigt eftersom det är en så liten ort. Om något händer på Frejaskolan till exempel så påverkar det samhället betydligt mer än vad det skulle göra om samma sak hände i Stockholm.
Du och Johanna har arbetat ihop tidigare, vad är det som gör att ni återkommer till varandra?
– För att det är så kul, vi skrattar så himla mycket. Vi är nog inte så jätteolika men kompletterar ändå varandra. Sara kände vi inte så väl innan vi började jobba ihop. Vi hade bara träffats i lite olika boksammanhang innan men sedan intervjuade jag och Johanna henne i vår podcast, ”Bladen brinner”. Då hittade vi varandra.
"Fula tjejer" släpps i september i år.