Alina och Tindra brinner för cosplay: "Vara sig själv"

Att kombinera kärleken till det kreativa hantverket med förtjusningen i att klä ut sig. Det är grejen för många som håller på med cosplay. Under fredagen gick startskottet för årets Comicon i Stockholm, där tidningen träffade två unga cosplayentusiaster från Nyköping.

Bland ett oräkneligt antal cosplayare på Comicon 2023 i Stockholm fanns Alina Ringgren och Tindra Sundqvist från Nyköping.

Bland ett oräkneligt antal cosplayare på Comicon 2023 i Stockholm fanns Alina Ringgren och Tindra Sundqvist från Nyköping.

Foto: Felix Olsson

Kultur och Nöje2023-11-04 20:43

En timme innan insläpp ringlar sig redan kön hundratals meter utanför entrén till Älvsjömässan i Stockholm. Det är en kall och fuktig novembermorgon. Ändå syns nästan inga regnrockar eller funktionsplagg i kön. Däremot finns det gott om mantlar som fladdrar i snålblåsten. Flera glittrande diadem och tiaror. En och annan uppsättning djävulshorn. Några stridsyxor.

Plötsligt glider Batman förbi för att ta plats längst bak i kön. Han får flera high fives och glädjerop på vägen. Vid ett tillfälle syns någon som av allt att döma måste vara Legolas. Obi Wan Kenobi är också här, och en stor uppsättning animekaraktärer av både klassiska slag som Monkey D. Luffy från "One Piece" och mer kontemporära namn som Denji från "Chainsaw man".

Människorna i dessa kostymer håller på med cosplay, en förkortning av engelskans costume play.

På Comicon i Stockholm samlas massvis av entusiastiska cosplayare från hela världen för att visa upp sina kostymer, mingla med likasinnade och i vissa fall även tävla i vem som lyckats bäst med att gestalta sina favoritkaraktärer.

Bland alla som tagit sig till årets Comicon – som firar 10-årsjubileum i år – finns 14-åriga Alina Ringgren och Tindra Sundqvist från Nyköping.

Tillsammans gjorde de redan under torsdagen resan till Älvsjö där de bor på ett av de stora hotellen intill mässan. Under fredagsmorgonen hjälpte de varandra med sina kostymer inför konventstarten. Alina är utklädd till Mioda Ibuki från Danganronpa. Tindra är Ayanami Rei från Neon Genesis Evangelion.

Vad skulle ni säga är grejen med cosplay?

– Jag är en väldigt kreativ person, så för mig handlar det om att få göra dräkter, vapen och peruker. Men även att kunna träda in i en karaktär. Att bli någon annan för en stund, säger Alina Ringgren.

undefined
Alina Ringgren och Tindra Sundqvist berättar att det faktiskt finns ganska många i Nyköping som håller på med cosplay.

För Tindra Sundqvist är cosplayandet ett sätt att få vara nära sina favoritkaraktärer ur populärkulturen.

– Och att gå på den här typen av konvent betyder att man får kliva in i en miljö där folk inte retar varandra, säger hon.

Jaså, är det ett problem annars?                                   

– Ja. Det är väldigt vanligt att folk utanför communityt retas och mobbas. Det leder också till att många som känner sig lite osäkra söker sig hit. Här är det ingen som hackar ned på någon annan eftersom alla vet hur det känns att bli retad. Istället får man släppa lös och vara sig själv, säger Alina Ringgren.

Och de som retas – varför tror ni att de gör det?

– För att de tycker cosplay är annorlunda, någonting de inte är vana vid. Det sticker ut, de tycker det är konstigt. Och för att de är rädda för det som är annorlunda.

undefined
Alina Ringgren och Tindra Sundqvist var förstås inte ensamma om att cosplaya på Comicon. Vips så dök ett helt kompani av Stormtroopers upp!

Både Alina och Tindra säger att de under bara ett par timmar på den första Comicon-dagen 2023 redan träffat massor av likasinnade som de lärt känna via cosplaysamhället. Här finns allt från folk i färdigsydda kostymer med dyra prislappar till människor i helt egenskapade kreationer. Men måste man göra resan till huvudstaden för att träffa folk inom kulturen? Eller existerar den även på hemmaplan?

– Vi har ganska många cosplayers i Nyköping. Vi brukar gå ihop och gå ut på stan och hänga. Det är kul, säger Alina Ringgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!