Med de båda pjäserna "Håtunaleken" och "Nyköpings gästabud" tog sig teatersällskapet Sörmlands Teater an den ikoniska och verklighetsbaserade historien om kung Birger som fängslade sina bröder Erik och Valdemar och lät dem svälta ihjäl i en fängelsehåla på ett helt nytt sätt.
Manusförfattaren och regissören Jerk Olsson Westin kortade ner och koncentrerade historien om den urspårade julfesten på Nyköpings hus. Dessutom skapade han och ensemblen en så kallad prequel, "Håtunaleken", som också bygger på verkliga händelser som inträffade några år före gästabudet, och kom att bli upprinnelsen till det legendariska brödramorden i Nyköping.
Båda spelen hänger ihop men är fristående från varandra och kan ses efter varandra eller var och en för sig. Manusen är fritt baserade på Erikskrönikan, författad av hertig Eriks anhängare och skriver historien ur Eriks vinkel.
I pjäsen "Håtunaleken" är fokus på Birgers gemål Märta, som i praktiken rövats från Danmark. I "Nyköpings gästabud" står hertig Erik i centrum.
Det pågår intensiva repetitioner på borggården till Nyköpings hus när tidningen gör sitt besök en ljummen junikväll. Jerk Olsson Westin lotsar den stora ensemblen genom en bröllopsscen, som utgör inledningen till pjäsen "Håtunaleken".
Skådespelarna Emil Forsberg, som spelar hertig Erik och Svante Back, som spelar kung Birger är inte så involverade i det som just nu finslipas, och har tid att ta ett snack.
Båda hade samma roller i fjolårets uppsättning.
– I grunden spelar vi samma spel i år, men vi har förfinat och bearbetat och fått in några nya karaktärer, säger Emil Forsberg.
– Första året jobbade vi oss "bara" fram till premiären, nu får vi tid att jobba mer med vår stora ensemble, säger Svante Back, som varit med och spelat Nyköpings Gästabud sedan 2018.
Att få vara på en så laddad och levande historisk plats som Nyköpings hus och spela och repetera tillsammans med lokala teateramatörer i alla åldrar, gör upplevelsen extra fin, säger Svante Back.
Under sommarmånaderna gör de inblandande mer än att bara spela teater, de grillar, spelar brännboll, fotboll, spelar poker, ja helt enkelt har kul tillsammans.
– Det gör det till mer än en föreställning, säger Svante Back.
– Många har varit med sedan 1997, då Teater Sörmland tog över Gästabudet, säger Emil Forsberg.
Premiären för de båda föreställningarna äger rum torsdag den 29 juni och spelas sedan torsdag-söndag till och med den 30 juli.
Biljetter finns på tickster.com.