Det var i början av veckan som projektgruppen för årets Litterart Gästabud samlades i Näringslivets hus i Nyköping för att gå i genom årets program. Det är mycket som har lagts in i schemat – författarcaféer, skrivarworkshops, guidade visningar, konst- och litteraturvandringar. Ambitionen, förklarar Nysams projektledare Bengt ”Spider” Jansson, är att bredda programmet.
– Vi har försökt göra det både förra och det här året. Dels har vi riktat oss mer till barn och ungdomar, och dels till målgruppen 20-35 år, säger han.
Det är också med fokus på ungdomar som årets Litterart Gästabud, det sjunde i ordningen, inleds. Hiphopartisten Nils Jansson, mer känd som Henry Bowers eller Kung Henry, kommer under fredagen föreläsa för högstadieelever på Nyköpings teater, följt av en skrivarworkshop på Stadsvakten. Det officiella startskottet ljuder senare under dagen när författaren Björn Ranelid inviger Litterart Gästabud med ett framträdande, också på Nyköpings teater.
Bland gästande författare är blandningen stor. Tidigare Nyköpingsbon Eric Rosén, i dag redaktör på Aftonbladet, närvarar för att berätta om sin självbiografiska bok ”Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske har gjort”. Boken gavs ut tidigare i år och skildrar Roséns kärlek till sin morddömda och missbrukande pappa. Författaren Caroline Cederquist medverkar även med boken ”Jag andas, alltså finns jag”, där hon berättar om uppväxten i Stockholmsförorten Blackeberg – en skildring präglad av frånvarande föräldrar, alkohol, våld och sexuella övergrepp. På ett annat område syns Anna-Karin Palm, verksam som kulturjournalist, författare och förlagsredaktör. Hon kommer berätta om sin nyutgivna biografi över Selma Lagerlöf, ”Jag vill sätta världen i rörelse”.
Bland författare som bor och verkar i Nyköping syns Cecilia Karlström som nyligen utkom med boken ”Återbruksmamma” – en berättelse om vänskapen med Rashid, som 2015 kom till Sverige från Afghanistan som 16-åring, och familjekonstellationen som följde. Med i programmet finns också gymnasieläraren Lotta Fagerholm. Hon debuterade 2018 med den existensiella romanen ”En spricka i spegeln”, som via tre kvinnoöden kopplar samman andra världskriget med flyktingfrågor i modern tid. Utöver det medverkar Sofie Farvolden, till vardags friskvårdskonsult, som släppte boken ”Med hjärtat i Harloch” 2018. Boken har beskrivits som en klassisk kärlekshistoria om att våga följa sitt hjärta. För de lite yngre finns Nina Statheus på plats, som tillsammans med illustratören Kajsa Hallström gjort bilderboken ”Lugn & Fin på spökjakt”.
Även historia spelar en stor roll det här året. Lokalt förankrade Håkan Groop och Göran Hedin presenterar sin nya bok ”Nyköping under 300 år”, som fokuserar på återuppbyggnaden av Nyköping efter ryssbranden 1719. David Lindén, uppväxt i Nyköping, medverkar för att prata om sin biografi ”Karin Månsdotter: Drottningens revansch”, så även Elisabeth Öhman, född i Nyköping, som är aktuell med den historiska spänningsromanen ”Renässansringen”.
Det arrangeras också en talkshow under helgen, ”Vi måste prata om 50” – ett samtal om att åldras, lett av Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman och Mian Lodalen. Det blir även vandringar i Maria Gripes fotspår, Nyköpings bibliotek bjuder in till guidade visningar bakom kulisserna, och så blir det show med artisten Emil Jensen. Utöver det finns ett tiotal andra punkter i programmet.
Bengt ”Spider” Jansson upplever att Litterart Gästabud i dag är ett koncept som rotat sig och som även börjat få viss spridning utanför Sörmlands gränser.
– Vi har märkt en skillnad. Fler författare hör av sig, i och för sig mest lokala, men kännedomen har absolut ökat, säger han.