Slakthuset blir kvar till årsskiftet

Folkhögskolemusikerna får vara kvar på Slakthuset året ut. Men för de andra musikerna är det för sent. "Redan tappat en massa band", säger Bengt-Åke Ohlsson, verksamhetsutvecklade på NBV Öst.

Slakthuset i Nyköping fortsätter med musikverksamheten i ett halvår till.

Slakthuset i Nyköping fortsätter med musikverksamheten i ett halvår till.

Foto: Fredrik Ericsson

Kultur och Nöje2021-05-17 21:15

Tidigare i vår fick musikerna, såväl som folkhögskoleeleverna, som hyrt lokaler i Slakthuset i Nyköping beskedet om att de måste lämna byggnaden i och med bygget av det nya jätteområdet Nöthagen. Men eftersom detaljplanen inte överensstämmer med den för resecentrum blir det nu en försening med byggnadsarbetet. 

Därför har fastighetskoncernen Samhällsbyggnadsbolaget, som äger Slakthuset, gett med hjälp av kommunen möjlighet för Folkhögskolans musikerlinje och studieförbundet NBV att stanna kvar i byggnaden fram till årsskiftet. 

– Kortsiktigt är vi lättade och glada. För vår verksamhet är Slakthuset ett jättebra ställe att vara på för där kan vi väsnas, och vår musikerlinje hörs ju och låter. Det är väldigt svårt att hitta andra lokaler i Nyköping för ett sådant speciellt ändamål. Det här ger oss tid att försöka lösa det långsiktigt, säger Annika Nyberg, rektor på Nyköpings folkhögskola. 

Men för NBV, som hyr byggnaden tillsammans med folkhögskolan och har hyrt ut lokaler till musiker sedan 1990-talet, är det för sent. 

– Vi har redan sagt upp en massa avtal plus att vi har tappat en massa band som har hittat egna replokaler. De få banden som i så fall blir kvar skulle få en kraftigt ökad hyra, säger Bengt-Åke Ohlsson, verksamhetsutvecklade på NBV Öst. 

– Vi är ingen välgörenhetsorganisation trots att vi värnar om kulturen. Vi har ett ekonomiskt krav på oss att kunna bära den verksamhet som genomförs på Slakthuset. När vi även har sagt upp kontrakt med Securitas, sophämtning och annat är det ingen quick fix att starta upp igen. Det är ingenting man kan göra med så kort varsel. 

Hur det blir efter årsskiftet är oklart. Men för folkhögskoleeleverna kommer det med största sannolikhet finnas lösningar när kontraktet i Slakthuset löper ut, berättar Per Lithammer, sakkunning vid kultur- och fritidsnämnden. 

– Det måste lösas till årsskiftet. Det finns en politisk vilja att hjälpa dem så gott det går. Nu fick vi ett halvår till att jobba med frågan, säger han. 

Vad gäller studieförbundens musiker finns ännu inga klara alternativ. Men kommunen ser i skrivande stund över alternativet att göra Folkets Park/Träffen för en plats där de, tillsammans med andra föreningar, kan bedriva kulturverksamhet. Det är dock ett längre projekt, säger Per Lithammer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!