Snart dags för Nyköpings Gästabud – i helt ny kostym

Normalt sett är det årliga gästabudsspelet förknippat med en stor scen och en läktare för 400 personer. I år blir det som bekant annorlunda på grund av corona-pandemin. Nu har årets upplaga tagit form – detta kommer publiken mötas av.

Regissörerna och Teater Sörmlands konstnärliga ledare Maja Lundqvist och Jerk Ohlsson Westin är hoppfulla inför årets upplaga av Nyköpings Gästabud, trots att tidigare års storslagenhet fått väljas bort till följd av corona-pandemin. – Det är väldigt inspirerande ändå och har fött massa nya idéer. Det finns också en otrolig lyx i att spela för en mindre publik och röra sig runt på området. Det känns exklusivt, säger Jerk Ohlsson Westin.

Regissörerna och Teater Sörmlands konstnärliga ledare Maja Lundqvist och Jerk Ohlsson Westin är hoppfulla inför årets upplaga av Nyköpings Gästabud, trots att tidigare års storslagenhet fått väljas bort till följd av corona-pandemin. – Det är väldigt inspirerande ändå och har fött massa nya idéer. Det finns också en otrolig lyx i att spela för en mindre publik och röra sig runt på området. Det känns exklusivt, säger Jerk Ohlsson Westin.

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2020-06-25 14:57

Teater Sörmlands repetitioner av årets Nyköpings Gästabud är i full gång på Nyköpingshus. Snart är det premiär, onsdag den 1 juli för att vara exakt.

När SN gör ett besök under repetitionerna är det tidig kväll och ensemblen har repeterat i flera timmar. Arbetet leds av regissörerna Jerk Ohlsson Westin och Maja Lundqvist, som tillsammans också utgör Teater Sörmlands konstnärliga ledning. Vi slår oss ner på en stenhäll medan repetitionerna fortsätter över borggården.

– Det blir ju ingen stor läktare på borggården i år. I och med det så kommer vi kunna utnyttja alla skrymslen som finns där, berättar Maja.

Som tidningen tidigare har rapporterat är det ett något annorlunda gästabud som sätts upp det här året. På grund av den rådande pandemin har Teater Sörmland corona-anpassat årets uppsättning i enlighet med regeringens restriktioner. Man kallar det "smittskyddad teater", med exklusivitet framför storslagenhet som en slags paroll.

– Vi kommer bara släppa in 25 personer åt gången. Däremot kör vi tre föreställningar per kväll. Det innebär att det finns plats för totalt 75 personer varje dag, men att alla inte är där samtidigt, säger Jerk.

De tre föreställningarna kommer dock skilja sig från varandra och presentera tre olika perspektiv av samma historia om vad som egentligen hände under det där ödesdigra gästabudet. Maja och Jerk regisserar en historia vardera. Den tredje regisseras av Eva Westin.

– En fokuserar mycket på syskondramat, vad det innebär att vara syskon och känna sig utanför sin egen familj. En handlar mer specifikt om Erikskrönikan, om makten och kungaätterna samt hur det är att vara mamma, och en drar mer åt ett Downton Abbey-håll, om människorna och vad som händer bakom kulisserna, berättar Jerk.

Varje föreställning kommer också fokusera på en nyckelperson som publiken får följa. Exakt vilka det rör sig om är man lite förtegen om. Det kommer uppdagas på plats, förklarar regissörerna.

Jämfört med tidigare år är det alltså en helt ny teaterform som Teater Sörmland presenterar, åtminstone i gästabudssammanhang. Istället för att sitta still på en plats kommer publiken också få röra lite mer på sig. 

– Ja, publiken kommer få gå omkring lite. Det kommer ske på ett sätt så att publik och skådespelare aldrig kommer för nära varandra. Alla i publiken kommer också få en personlig sittplats i form av en pall som man få bära med sig. Det är pallar som vi såklart desinficerar mellan varje föreställning, berättar Maja.

Kommer publiken få tillträde till utrymmen på slottet som man annars inte får besöka?

– Man kommer nog definitivt tänka att "oj det där har jag aldrig sett förut eller jaha kan man gå så". Däremot så kan vi ju inte skuffa in publiken någonstans eller orsaka trängsel. Det hade varit hur häftigt som helst att visa nya utrymmen men det kommer tyvärr inte gå.

Förutom den här nya teaterformen, vad kan man säga präglar årets gästabud?

– Jag skulle säga att den tar vid där "Anno 1317" slutade. Vi har verkligen tagit fasta på att försöka berätta om vad som egentligen hände, vem gjorde vad, vem var den goda, vem var den onda.

Vad har ni för förhoppningar inför spelperioden?

– Det är såklart att alla friska Nyköpingsbor ska våga sig hit och känna sig trygga när man går härifrån. Vi hoppas också att det här kan vara ett sätt där vi tillsammans stärker varandra, att man tar sig ut och möts. Även om vi möts på håll.

Nyköpings Gästabud 2020

Spelas onsdag till söndag från 1 juli till 26 juli med tre föreställningar per dag.

Årets ensemble består av totalt 30 personer. Alla närvarar inte samtidigt utan har delats upp under dagarnas tre föreställningar.

Nyköpings Gästabud kretsar kring Erikskrönikan som berättar om hur Kung Birger bjuder in sina bröder Valdemar och Erik till Nyköpingshus för att sluta fred. Det hela slutar med att kungen förråder sina bröder.

För mer information om årets gästabudsspel besök www.nykopingsgastabud.se

Karta: Nyköpingshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!