En relation behöver underhåll, precis som ett hus, en trädgård eller en bil. Det spelar ingen roll hur fint det var när det var nytt, sköter man inte om det börjar det obönhörligt sjangsera med tiden.
Det räcker alltså inte med bara kärlek?
– Nej, säger Annika R Malmberg när vi sitter i köket hemma i hennes 1800-talsstuga på landsbygden mellan Vrena och Bettna, dit hon och maken flyttat permanent under pandemin.
För Annika är det något av en hemkomst. Hon är nämligen uppväxt i Nyköping. Initialen "R" i hennes efternamn står för Risberg.
I dag är Annika författare och en av Sveriges mest framstående föreläsare och utbildare, expert på att få samarbete och relationer att fungera.
I drygt 20 år har hon drivit sitt eget företag Hamilton Group, och för två år sedan grundade hon Talarnas, Sveriges första hållbara talarförmedling, tillsammans med fyra kolleger – däribland journalisten och författaren Frida Boisen och dansaren och koreografen Tobias Karlsson.
Som författare har Annika R Malmberg flera framgångsrika böcker om försäljning, relationer och personlig utveckling på sitt cv. På senare år har Annika R Malmberg helt gått in på området relationer.
– Det är det mitt hjärta klappar för. Så jag har skrivit böcker om det på olika teman.
Några av böckerna ligger i en trave på köksbordet Som till exempel bästsäljande "Ta skit! Och gör det till guld" som kom ut för första gången 2009, och sedan har kommit i flera omarbetade upplagor och handlar om hur man ger och tar emot kritik.
Överst i högen ligger "Relationskompassen", en bok med rosa omslag och titeln i guldskrift. För första gången i författarkarriären riktar sig Annika R Malmberg inte till människor som i första hand vill utvecklas i sitt professionella liv. Nu handlar det om den privata sfären – om hur vi ska få relationen till vår partner att hålla och blomstra.
Att boken kom till beror delvis på pandemin.
– Den gjorde alla oss föreläsare arbetslösa över en natt, säger hon.
Annika fick tid över att skriva. Att det blev just "Relationskompassen" beror på att Annika R Malmberg precis innan pandemin slog till hade premiär på humorföreställningen "Relationsshowen" i regi av komikern Rachel Molin på Scalateatern i Stockholm. Hon hann spela fyra utsålda föreställningar sedan satte restriktionerna stopp.
– Vi hade en hel turné inbokad, säger Annika.
Humor är ett bra verktyg när man ska prata om relationer och konflikter, säger Annika. Det får folk att sänka garden, dessutom blir det mycket igenkänning – publiken skrattar väldigt mycket på föreställningarna. Dessutom har många människor blivit väldigt engagerade i sin egen relation av att se "Relationsshowen".
– Alla vill prata om sin partner, hur olika de är. Folk kommer fram efter föreställningen eller skickar mejl och kommenterar i sociala medier.
När Annikas förläggare föreslog att hon skulle skriva en bok om relationer, slog hon först ifrån sig.
– Jag är varken psykolog eller parterapeut!
Men förläggaren trodde på idén, och menade att Annika kunde ha en annan vinkel – en lite mer "krass" och lösningsorienterad.
Annikas ambition med "Relationskompassen" var att skriva en "rolig och enkel bok fri från pekpinnar och psykologiska djupdykningar", som hon skriver i inledningen.
Varje kapitel inleds och avslutas med en fiktiv beskrivning av ett relationsproblem och dess lösning, därtill finns konkreta övningar som man kan göra. Den sista övningen i boken kallar Annika R Malmberg för en verklig quick fix, som har gjort succé och förhoppningsvis kan accepteras även av en partner som inte är så sugen på all läsa böcker och delta i relationsstärkande övningar.
Den går helt enkelt ut på att svara på fem frågor och på så sätt skapa en bruksanvisning till sig själv som man sedan delar med sin partner.
– Det jag pratar mycket om i min bok är det här med att man ska acceptera att människor är olika och inte kan göra om den man lever med.
– Jag säger inte att du alltid ska få vara den du är. Det vore outhärdligt om folk hela tiden spelar ut hela sin härliga personlighet. Du kan inte göra om dig själv, men du får anstränga dig ibland, bita ihop eller ställa upp och vara med på det som din partner vill, annars gör du honom eller henne olycklig. Men du ska inte behöva göra om dig själv.