Myllymäki om nya jobbet: "Deltagarna är hjältarna"

Under onsdagen är det premiär för en ny säsong av "Sveriges mästerkock" i TV4. Efter 12 säsonger som jurymedlem har veteranen Markus Aujalay bestämt sig för att gå vidare. Hans ersättare? Tommy Myllymäki, Katrineholms alldeles egna stjärnkock.

Tommy Myllymäki är stjärnkocken från Katrineholm som i går gör premiär som jurymedlem i "Sveriges mästerkock".

Tommy Myllymäki är stjärnkocken från Katrineholm som i går gör premiär som jurymedlem i "Sveriges mästerkock".

Foto: Magnus Ragnvid

Kultur och Nöje2023-01-10 20:05

Tommy Myllymäki från Katrineholm tillhör Sveriges mest profilerade, meriterade och framgångsrika kockar.

Han har utsetts till Årets kock, tagit silver i Bocuse d'Or (Kock-VM i folkmun), släppt flera populära kokböcker och ses regelbundet laga mat i tv. Dessutom driver han sedan 2020 den omtalade restaurangen Aira på Djurgården i Stockholm, som i skrivande stund är en av få svenska restauranger med stjärnstatus i Guide Michelin – samtidigt som han på mer lokala breddgrader sedan över ett decennium även driver Julita wärdshus.

I hela sitt liv har han varit verksam i en bransch som är känd för sina galna arbetstimmar.

Lägg därtill att han på ett personligt plan håller på med löpning på närmast elitnivå. Då uppstår frågan ganska naturligt: 

Hur sjutton har han tid att delta i "Sveriges mästerkock"?

Som så ofta i livet så handlar det om tajming.

Tommy Myllymäki berättar att han absolut inte hade haft tid att medverka i "Sveriges mästerkock" om han fått frågan före eller under öppningen av Aira, men att det faktiskt föll sig så att inspelningsperioden och den takt som avsnitten spelades in om dagarna passade väldigt bra in i hans vardagliga schema. Det är trots allt tre år sedan Aira öppnade, och under den tiden har Tommy hunnit bygga ett starkt team som han litar på kan sköta mycket av den dagliga verksamhet som han tidigare gjort själv.

– Jag försöker ta det lite lugnare nu för tiden än jag gjorde förut. Jag har inte möjlighet eller intresse av att jobba ihjäl mig längre. När man var yngre jobbade man ju gärna 100 timmar i veckan.

undefined
Det är intill Tom Sjöstedt och Mischa Billing som Tommy Myllymäki tar plats i "Sveriges mästerkock"-juryn.

Utöver ett liv på krogen har Tommy även hunnit få sig stor erfarenhet med att laga mat i olika tv-program, men trots att han har dömt i många matlagningstävlingar under sin karriär innebär "Sveriges mästerkock" hans första erfarenhet med att döma amatörer i tv-rutan på bästa sändningstid. Han hade visserligen ganska bra koll på vad han gav sig in i, men tiden i programmet förde ändå med sig en del överraskningar.

– Jag blev djupt imponerad och tagen av den energi och passion som de som tävlar har inför möjligheten att kanske förändra hela sina liv och få en ny karriärsmöjlighet, något som ju ändå skett för många. Det är verkligen deltagarna som är hjältarna, det är de som gör hela programmet. Utan dem vore det ingenting.

Och just en ny karriärsmöjlighet fick ju faktiskt en annan katrineholmare i programmet för bara ett år sedan, när Adam Thulin vann hela programmet. 

– Där ser man ett ypperligt exempel på vad den här tävlingen kan ge för möjligheter för de som har drömmen och är beredda att lägga in arbetet och jobba hårt för att förverkliga den, säger Tommy Myllymäki.

På samma tema säger Tommy att en av de största utmaningarna han själv mötte under inspelningstiden var det ofrånkomliga i att en deltagare faktiskt måste lämna programmet varje vecka.

– Ju närmare man kom slutskedet av tävlingen desto tuffare blev det att urskilja vem som faktiskt var bäst. Där fick man verkligen skärpa till sig. Men svårast tyckte jag var att hela tiden vara konstruktiv i min feedback. Att ge något det skulle gå att ta med sig vidare efteråt. Det var inte alltid så lätt att hitta de rätta orden.

Den nya säsongen av "Sveriges mästerkock" har premiär onsdagen den 11 januari klockan 20.00 på TV4.

Tommy Myllymäki

Född: 1978 i Katrineholm.

Gör: Kock och krögare, driver bland annat Aira.

Fritidsaktivitet: Löpning. "Bland det bästa jag vet."

Äter helst just nu: "Jag äter alltid ganska mycket grönsaker, men just så här efter julen blir det kanske ännu mer än vanligt. Gärna med fräscha, krispiga smaker som går lite åt lime-, chili- och vitlökhållet."

Om att flera av Stockholms fine dining-restauranger stänger: "Synd och tråkigt, och påverkar givetvis dragningskraften till Stockholm som gastronomisk stad."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!