Topplacering för Nelly – på första försöket

Det började med en skrivuppgift i skolan och slutade med ett förstapris i SN-novellens mellanstadiekategori. Med sin novell "Flickan" imponerade Nelly Isaksson, 12 år, stort på juryn.

Nelly Isaksson från Bryngelstorpskolans årskurs 6 tog hem förstapriset i SN-novellens mellanstadiekategori med sin novell "Flickan".

Nelly Isaksson från Bryngelstorpskolans årskurs 6 tog hem förstapriset i SN-novellens mellanstadiekategori med sin novell "Flickan".

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2019-10-25 14:32

Sedan prisutdelningen i SN-novellen, som gick av stapeln på Stadshustrappan förra fredagen, har nästan en vecka passerat när SN gör ett besök hemma hos Nelly Isaksson. Då, när det avslöjades att hon vunnit förstapriset i mellanstadiekategorin, var det lite nervöst, förklarar hon. Nu har hon hunnit landa lite.

– Jag minns inte riktigt vad jag tänkte när jag fick veta, jag var så nervös och trodde först att ni hade tagit fel på person, säger hon.

– Men efteråt, när vi hade gått därifrån, då förstod jag att jag hade vunnit.

Till vardags går Nelly i årskurs 6 på Bryngelstorpskolan, i en klass som överlag presterade väldigt bra under årets SN-novellen. Utöver Nelly vann klasskamraterna Sara Nayosh och Elvira Sundström andra- respektive tredjepris. Nelly själv lyfter gärna fram sin lärare, Charlotta Isaksson, som en stor anledning. Hon lät novelltävlingen bli en del av en skrivuppgift.

– Det här är nog mycket tack vare henne. Hon jobbar mycket med att man ska ha en röd tråd i berättelsen, att allt ska hänga ihop, säger hon.

Just den röda tråden är framträdande i Nellys novell, som fått namnet "Flickan". Läsaren får där följa en ung skolelev som plötsligt stiftar en ny bekantskap – en tystlåten flicka som en dag dyker upp i klassrummet. Mötet tar en oväntad vändning i ett badhus där flickan utan förvarning flyr iväg. Fram växer sedan en historia som tar upp aktuella ämnen som utanförskap och främlingsfientlighet.

Den största utmaningen, förklarar Nelly, var inte själva skrivprocessen, utan snarare det som följde efteråt.

– Jag skrev klart den ganska snabbt men sedan satt jag och fixade med novellen ganska länge efter det. Det var nog mer jobb med redigeringen än själva skrivandet, säger hon.  

Lusten att skriva och intresset för berättelser har alltid funnits berättar Nelly, något som återspeglas i favoritämnena i skolan.

– Jag har alltid tyckt om svenska och historia, den typen av ämnen. Teknik och matte tycker jag mindre om. Och så tycker jag om att läsa.

Vilken typ av böcker läser du helst?

– Förut gillade jag skräck men det tycker jag inte om lika mycket längre. Nu läser jag böcker som mer riktar in sig på någons liv, att det handlar om en person snarare än om massa monster.

Bland favoritförfattarna syns bland annat Katarina von Bredow, med böcker som "Han & dom" och "Du & jag".

Mamma Jessica, som suttit med under intervjun, berättar att det blev känslosamt när beskedet om förstapriset kom.

– Jag är ju en gråtande mamma så fort som det händer något bra. Så när Nelly vann så kom det lyckotårar, säger hon.

Nelly Isaksson älskar att ta del av berättelser. Förutom att läsa böcker tycker hon om att lyssna på poddar och ljudböcker.
Nelly Isaksson älskar att ta del av berättelser. Förutom att läsa böcker tycker hon om att lyssna på poddar och ljudböcker.
Juryns motivering

En oväntad historia, som skapar sug efter mer med en bra dialog och driven berättelse. Det är en vackert melankolisk saga som innehåller underbara bevis på gestaltning. Denna unga författare visar prov på ett ovanligt rikt språk, en trovärdig dialog och en förmåga att skriva så att karaktärerna känns i hjärtat. Det finns också en klar blinkning till rasism och förtryck i berättelsen, om en mamma som mördats för att hon är ett vattenväsen. Detta blir en författare värd att följa i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!