"Solbågar & Regnfjädrar – En 1700-talsrapsodi". Det är titeln på årets historiska och dramatiserade stadsvandring med lokala teatergruppen Nyköping Stads Teater. Jämfört med tidigare år, då man fokuserat mycket på medeltiden och stormaktsåren, har man i år rört sig fram till slutet av 1700-talet. Den här gången är det självaste teaterkungen Gustav III som står i fokus.
– Vi kommer börja med att snabbt kasta oss in i 1817 för att därifrån ta oss bakåt till Gustav III:s tid. Där får vi följa hans utveckling som kung ända fram till slutet på maskeradbalen. Utöver det kommer vi såklart också beröra en del lokala händelser, säger skådespelaren Kenneth Bodin.
– Man kommer bland annat få träffa Nyköpingsmålaren Carl Gustaf Pilo, landshövding Per Abraham Örnsköld och biskop Jacob Serenius.
Precis som tidigare år har Kenneth Bodin haft en stor del i manusarbetet. Att historiska källor används under researchfasen är ingen ny företeelse, tvärtom. Men det här året får nog källmaterialet betraktas som lite extra spännande. Stommen utgörs nämligen av dagböcker, skrivna av Gustav III:s kusin Hedvig Elisabet Charlotta, som också var hertiginna av Sörmland och sedermera drottning till kung Karl XIII. Dagböckerna skildrar livet vid hovet och dåtidens omvälvande händelser.
– Jag har haft det här på min önskelista ett par år och kände nu att det kunde vara kul att skriva ett manus om den här tiden. Ambitionen var att läsa alla dagböcker men det fick jag snart ge upp, eftersom de är på flera tusen sidor. Då hade vi fått spela upp vandringen i november, säger Kenneth Bodin.
Hur har det varit att ta del av det här materialet?
– Helt fantastiskt, det kommer så nära. Man får sitta på första parkett och höra om alla tidens världshändelser. 'Det som händer i Amerika kommer aldrig gå väl', berättar hon till exempel (om det amerikanska frihetskriget, reds anm).
Vad skriver hon om maskeradbalen då Gustav III blev skjuten?
– Det är ett långt kapitel förstås och det är tydligt att hon verkligen sörjer. Hon förstår inte hur detta fruktansvärda kan ha hänt. Och så berättar hon om polisförhören och om Anckarström.
Förutom Kenneth Bodin medverkar skådespelarna Pontus Weibull-Moberger och Simon Edman i årets upplaga. De kommer dela på rollerna som Gustav III och Carl Gustaf Pilo. Ny för i år Moa Rudsäter, som är uppvuxen i Nyköping. Hon kommer gestalta självaste Hedvig Elisabet Charlotta.
– Sedan kommer ju alla också göra lite småroller här och där, säger Kenneth Bodin, som själv kommer spela den lokalförankrade Casper Wilhelm Mikael Ehrenborgh.
– Han var kammarherre till Hedvig Elisabet Charlotta och en nära vän till henne. Dessutom född i Nyköping. Utöver det går jag också in och gör biskop Serenius.
Som titeln på årets vandring antyder kommer publiken också bjudas på en hel del musik. Faktiskt lite extra mycket, förklarar Bodin.
– Det är inte musik genom hela föreställningen såklart men det kommer vara mer än det brukar vara. Det blir en del tidstypiska melodier, lite Mozart och Bellman bland annat.
Hur kommer ni förhålla er till corona?
– Tidigare har vi ju inte haft något övre tak men det här året kommer vi såklart följa regeringens restriktioner om max 50 personer i publiken. Vi kommer också vara på platser som är lite mer öppna och så kommer vi inte gå in någonstans.