Appen "TikTok" har skapat en helt egen subkultur inom den sociala medievärlden där privatpersoner klipper ihop egna videoklipp av kända filmer, musikvideos och egna filmsnuttar. Men vänta, tänker ni, innebär inte det vissa upphovsrättsliga problem?
Svaret är jo, det kan det faktiskt göra.
Alla som idag äger en smartphone har någon gång vid installation av nya appar klickat i den lilla rutan där det står "jag accepterar era villkor och regler."
Så vad är det egentligen för villkor och regler du har accepterat?
Upphovsrättslig utsatthet
Upphovsrätten skyddar alla möjliga sorters kreatörer som till exempel musiker, fotografer och videoskapare. I "TikToks" användarvillkor står det svart på vitt att det inte är tillåtet att göra upphovsrättsintrång, och att användaren är skyldig till att försvara, ersätta och hålla "TikTok" skadelösa vid eventuella juridiska situationer som uppstår i samband med att du som användare bryter mot reglerna.
Det kan med andra ord bli strul om du klipper ihop en video med dig själv och någon ur "Squid Game", "Venom" eller "Bond"!
Tunga ord, men det finns hopp!
All användning av upphovsrättsligt skyddat material innebär inte per definition intrång!
Inom EU finns något som kallas för "skälig användning," som tillåter användning av upphovsrättsligt skyddat material under vissa omständigheter. Det finns till exempel undantag vid skapandet av karikatyrer, parodier och pastischer. Puh!
Allt du laddar upp tillhör "TikTok".
Bara genom att registrera ett konto och använda tjänsterna så ansluter du dig till ett juridiskt bindande kontrakt med "TikTok". Ett kontrakt fullt av villkor. Ett av dem är att du som användare måste vara 13 år eller äldre – ett tips till alla föräldrar där ute vars barn har sett "Squid Game"-klipp i appen. Du lovar också att inte skrämma, trakassera eller främja diskriminerande material.
I och med att du godkänner användarvillkoren ger du även "TikTok" tillåtelse att generera intäkter från din användning av deras tjänster utan att du har någon som helst rätt att ta del av dem. Är du till exempel en ung artist utan skivbolag som lägger ut videos på dina nyskrivna hits så äger "TikTok" rättigheterna att tjäna pengar på de klippen, inte du.
Okej, tänker ni. Men vänta, det blir värre!
När du importerar dina kontakter ger du dem även grönt ljus att samla in information från enhetens telefonbok och sociala medier, och vid eventuella köp i appen samlar de in dina betalkortsuppgifter och din transaktions- och köphistorik! Inte konstigt att SVT uppmanade alla sina medarbetare att ta bort appen – de tyckte helt enkelt att appen samlade på sig för mycket av användarnas information!
"TikTok" lovar varken guld, gröna skogar eller sanning.
I ett synnerligen dystert avsnitt av användaravtalet poängterar "TikTok" att de inte garanterar att deras tjänst kommer uppfylla något av dina behov, vara säker, felfri, tillförlitlig eller korrekt. Om du med andra ord nås av information via "TikTok" som visar sig vara helt falskt eller vilseledande så kan du aldrig hålla dem ansvariga för det. Blir du, som så många redan har blivit, rent ut sagt beroende av appen så menar "TikTok" att det heller inte är deras fel.