En pianists guide till biodling: "Tänk till innan"

Musikern Martin Sturfält, som annars är en känd pianist, har haft bin i åtta år. Här delar han med sig av sina bästa tips innan man börjar med biodling.

Förutom att vara en känd pianist är Martin Sturfält även biodlare. Här ser vi honom med sonen John, 4 år.

Förutom att vara en känd pianist är Martin Sturfält även biodlare. Här ser vi honom med sonen John, 4 år.

Foto: Privat

Kultur och Nöje2021-08-06 13:18

– Biodlingen kan man väl säga att det finns flera orsaker till att jag gör. Det är naturligtvis för att få pollinering av trädgårdsväxter. Men sedan är det också gott med honung, säger Martin Sturfält. 

Naturens små soldater har sedan åtta år tillbaka flugit omkring i Sturfälts trädgård. Som belöning har hans trådgård blomstrat gediget varje år.

– När man har bin blir man också mer medveten om vad man kan ha för dragväxter som växer året runt. På våren är det inga problem, men på sommaren blir det ju ofta torrt. Då får man försöka plantera sådant som bina kan käka. Typ som örter och annat som överlever när det är torrt i marken, säger Martin.

Hotet mot pollinatörer är Martin i allra högsta grad medveten om. Han poängterar att om en länk i naturen brister så påverkar det oss alla, stora som små.

– Jag är oerhört medveten om det, det är viktiga frågor. På landet har man upptäckt en stor grej som påverkar. Nämligen att om man slår vägkanterna eller inte. Här slår vi inte längre vägkanterna innan midsommar. Där blir det en väldig variation av blommor som gynnar insekterna, säger Martin.

Vilka tips har du att ge till den som vill börja med biodling? 

– Om man vill bli biodlare så ska man först och främst tänka till om man har tid med det. Det tar ganska mycket tid under vissa perioder på året. Det är som att ha vilket djur som helst egentligen, säger Martin.

Naturen är grym, det är även något som man måste inse, menar Martin. Därför kan det vara bra att säkra upp med mer än ett bisamhälle.

– Jag har till exempel sex stycken bisamhällen. Men jag skulle nog rekommendera nybörjaren att ha fyra stycken. Har man bara två samhällen i kombination med att man är oerfaren riskerar man att förlora ett av dem under vintern, säger Martin.

Det svenska honungsrekordet per kilo som ett enda samhälle producerat är enastående 99 kilo. Men det var, enligt Martin, under perfekta förhållanden.

– Man brukar säga att det svenska genomsnittet ligger på ungefär 27 kilo på ett samhälle. Hos oss fick vi ungefär 250 kilo honung förra sommaren, som producerades av sex stycken samhällen, säger Martin.

Huruvida biodling blivit mer populärt eller inte vågar inte Martin slå fast. Däremot kan han säga att:

– Intresset ökat ganska mycket från allmänheten, säger han.

Pollinatörer i kulturen

"A Bug's Life", från 1998. 

"Bee Movie", från 2007.

"Vilda Barbro", Bok av Milena Bergquist, från 2021.

"Honungslandet", 2020, dokumentär från Nordmakedonien om kvinna som samlar vildhonung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!