Veteranen tog farväl med ännu ett förstapris

Miranda Viberg är en av SN-novellens mest prisade unga författare. I år var det sista gången hon kunde vara med i tävlingen – och då tog hon hem förstapriset igen.

Miranda Viberg är en av de elever som vunnit flest priser i SN-novellens historia.

Miranda Viberg är en av de elever som vunnit flest priser i SN-novellens historia.

Foto: Tommy Johansson

Kultur och Nöje2019-10-25 10:29

Det har gått några år sedan 18-åriga Miranda Viberg var med i SN-novellen. När hon i år gav sig in i tävlingen igen var det första gången sedan hon började i gymnasiet, vilket snart är 2,5 år sedan.

– Jag tänkte att det här var ju sista gången som jag kunde vara med och då ville jag passa på. Jag kände att det vore kul att göra det en sista gång, säger hon.

Det var ett bra beslut skulle det visa sig. Så pass bra att hon vann förstapriset i gymnasiekategorin med sin novell "Déjà vu". Faktum är att med årets seger inräknat har Miranda vunnit förstapriset i SN-novellen hela fyra gånger, och dessutom vunnit tredjepriset en gång.

– Det har varit väldigt roligt de gånger jag varit med. Det är roligt att verkligen engagera sig och gå in något, och att man sedan får ett färdigt resultat, säger hon.

Med "Déjà vu" – en mörk framtidsskildring där olycklig kärlek utnyttjas i underhållningssyfte – har Miranda utmanat sig själv.

– Den här gången försökte jag framförallt skriva på ett sätt som inte liknar det som jag lämnat in tidigare, säger hon.

– Jag fick pyssla en del med grundstoryn, den var ganska oklar i början. Sedan byggde jag en mall och utgick ifrån det.

Du tar ju studenten nästa år, vad tänker du om framtiden?

– Just nu försöker jag bestämma mig för vad jag vill studera. Jag har funderat lite på psykologi. Men sedan vill jag också fortsätta med skrivandet vid sidan om, och förhoppningsvis bli publicerad.

Juryns motivering

"Ett svartsjukedrama har fått formen av en framtidsdystopi. I författarens värld har kärleken reducerats till ett grymt nöje för andra att betrakta i en kall artificiell verklighet. Vi får följa en människa som är ett försöksdjur, som slits mellan verkliga minnen och en skapad drömvärld. En gastkramande skildring där en mördare får genomgå en simulering för att släppa besattheten av sin älskade. Novellen är väl gestaltad, dramaturgiskt skicklig och lockar till mer läsning. Kan det bli en bok?"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!