Nyköpingstjejer utmanar Sveriges bästa filmskapare

Nyköpingstjejerna Sofia Krantz, Hilda Öqvist och Linnéa Brunberg åker till Trollhättan och Novemberfestivalen för att tävla mot Sveriges bästa unga filmskapare.

KULTUR&NÖJE2016-11-25 18:26

I Trollhättans folkets hus, Kulturhuset, koras i helgen Sveriges bästa kortfilmer gjorda av unga filmskapare mellan 16 och 26 år.

Filmskaparna har redan tävlat i de regionala uttagningsfestivalerna, bland annat sörmländska Frame som anordnades i maj tidigare i år, men nu ska finalen avgöras.

För Sofia Krantz, Hilda Öqvist och Linnéa Brunberg från Nyköping började äventyret som en skoluppgift, men deras lärare uppmanade dem att skicka in sin film till Frame.

– Vi gjorde vår film Spring som ett skolarbete förra året. Den handlar om två tjejer som är ute och går på kvällen och upptäcker att de inte är ensamma, berättar Sofia Krantz som stod för det mesta av filmandet. Hilda och Linnéa spelade de två tjejerna.

Hur känns det att åka till Trollhättan?

– Det känns jättejätteroligt! Först var det bara en kul grej, vi förvänta oss inte att vinna något i Frame, men när vi vann var det jättecoolt och roligt och det är jättekul att åka till Trollhättan, säger Sofia Krantz.

Det tog tjejerna drygt två månader att färdigställa filmen, men själva filmandet klarade de av på bara en dag.

Det svåraste var inspelningen, vi ville få allt inspelat under en och samma dag, säger Sofia.

– Till en början gick det bra. Vi gick ut ganska tidigt, men vi spelade in i mars och det blev snabbt väldigt kallt och mörkt. Det var lite stressigt.

Spring är en skräckfilm, men det är inte en genre som skaparna själva tycker särskilt mycket om.

– Jag vet inte om det fanns någon riktig anledning till varför vi gjorde en skräckfilm. Vi diskuterade mer vad som skulle vara kul, säger Sofia.

Vad vill ni göra i framtiden? Kommer ni att fortsätta göra filmer?

– Jag vet inte riktigt. Jag var lite film- och fotointresserad innan och det är klart att det här har varit en boost, men vi har inget planerat nu, säger Sofia.

– Man blev mer intresserad när man höll på med det här. Det var lärorikt, säger Hilda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!