Det säger naturskildraren Martin Emtenäs som i sin senaste bok sätter fokus på åtta arter som har det svårt just nu - för att människan ryckt undan det de behöver för att leva.
Under många år var Martin Emtenäs programledare för SVT:s "Mitt i naturen" och bosatt i Umeå. Numera är han frilansande journalist, föreläsare och författare med Nyköping som utgångspunkt.
"Tusen och 1 art - om biologisk mångfald och mänsklig enfald" är titeln på hans nya bok, som blivit utvald till årets bok av Naturskyddsföreningen och kommer i början av oktober.
– Jag hade ett stort behov av att skriva den, säger Martin Emtenäs som oroar sig för att allt färre tycks ha förståelse för de begränsningar som finns inte bara för igelkottar och grönfläckiga paddors existens – utan också för vår egen.
– Allt snurrar bara fortare och fortare och när vi nu accelererar in i den digitala eran är det som om vi helt tappat kontakten med den natur som faktiskt är en förutsättning också för oss. Vår verklighet tycks bara bli alltmer fiktiv. Om vi fortsätter som nu, och bara gasar och gasar, kommer det utan tvekan att leda till en kollaps.
Art nummer 1 i "Tusen och 1 art – om biologisk mångfald och mänsklig enfald" är alltså vi människor som jobbar hårt på att slå undan benen inte bara för vår egen sort utan också för alla andra djur.
Just igelkotten och den grönfläckiga paddan är två av de åtta arter Martin Emtenäs särskilt uppmärksammar i boken. Han säger att han utgått från de innerliga förhållanden många har till sina egna husdjur, sin hund eller katt, och försökt beskriva de åtta djurarterna på ett sätt så att läsaren ska få en varm känsla också för dem.
– Det är på många sätt en väldigt ovanligt bok, jag har själv aldrig läst något liknande. Inte minst för att den hela tiden byter genre. Jag har intervjuat en rad forskare och blandar fakta och historia med egna filosofiska funderingar om vårt liv på planeten.
Att vi, åtminstone i den rika delen av världen, lever helt fel och fullständigt ohållbart är ett faktum som Martin Emtenäs menar är oerhört svårt att nå ut med.
– Titta bara på hur elkrisen hanteras. Istället för att fundera över hur vi kan hushålla med det vi har pratar vi bara om hur vi ska bygga mer för att ytterligare öka vår konsumtion. Som jag ser det har vi bara två möjligheter; antingen att bromsa hjulet eller att köra rakt in i bergväggen. Forskarna är överens om att det inte är i framtiden det går åt helvete – vi står redan mitt i krisen. För redan nu är det brist på vissa varor. Och varenda dag kommer nya rapporter om torka och översvämningar. Ytterst handlar det om vår mat.
Att ändå hålla hoppet levande om att en förändring är möjlig är en balansakt, säger Martin Emtenäs. Att sträva efter ett bekvämt liv – tänk elvärme, bil och pool - och hamstra för svåra tider tycks ligga i våra gener.
– Men det har spårat ur. Vi vill hela tiden ha mer och bättre, det har blivit måttet på framgång i den fantasibubbla vi lever i. Vi skulle behöva en ny berättelse om vad som är värt något. Det är helt nödvändigt om vi ska bli kvar som art.
Härnäst väntar Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Och i november bär det av på rockturné i Finland med Stefan Sundström. Martin Emtenäs ingår i Sundströms kompband Den sista jäntan. De två har tidigare bland annat gjort föreställningarna "Vi som bor här" och "Domedagen – en trallvänlig talkshow" för Riksteatern.