Lokalhistoriker utforskar Nyköpings framväxt i ny bok

Hur många som idag bor i Nyköping känner till att staden under 1700-talet attackerades av ryska galärer? Att flera stadsdelar sattes eld på och sedan behövde återbyggas? Säkert inte så många, menar Göran Hedin, som nu är aktuell med en lokalhistorisk bok där han utforskar ämnet i detalj.

Det äldsta huset på ÖSter uppfört 1731 på S:t Annegatan 14. Huset är fortfarande ett bostadshus.

Det äldsta huset på ÖSter uppfört 1731 på S:t Annegatan 14. Huset är fortfarande ett bostadshus.

Foto: Privat

Litteratur2021-11-18 18:48

2019 släppte historikern Göran Hedin tillsammans med konstnären Håkan Groop boken "Nyköping under 300 år – spåren från återuppbyggnaden efter rysshärjningarna 1719", en oerhört populär och idag helt slutsåld historiebok om hur Nyköpings moderna stadsdelar växte fram ur askan av de ryska attackerna mot Sverige. 

– I det fall när vi skrev om rysshärjningen 1719 ville vi beskriva de personer som satte spaden mitt i askan och återuppbyggde Nyköping ur den kolnade svarta hög som återstod, säger Göran Hedin. 

undefined
Roy Lundquist, Lars Hallberg och Göran Hedin på plats i Nyköping med boken "Nyköping under 300 år: Kvarteren Brovaktens, Riksbankens och S:t Annas framväxt till moderna stadsdelar"

Boken följdes upp av en djupdykning i kvarteret Guldsmeden från 2020, och nu är Göran Hedin tillbaka med ännu ett boksläpp – denna gång med Roy Lunquist och Lars Hallberg – och boken är en fördjupning i ytterligare några av Nyköpings kvarter.

undefined
Gelbgjutare C.J. Karlssons metallfabrik och velocipedverkstad på St: Annegatan 23. Foto från 1919.

I 2021 års "Nyköping under 300 år – kvarteren Brovaktens, Riksbankens och S:t Annas framväxt till moderna stadsdelar" har Hedin, Lundquist och Hallberg fördjupat sig i dessa tre centrala kvarter utmed Nyköpingsån på stadsdelen Öster och utforskat dem i större detalj än tidigare. Skriften är en samlad dokumentation i text och bild där läsarna får möta människoöden från alla möjliga olika personligheter i en bebyggelse under stark förändring.

undefined
Det äldsta huset på ÖSter uppfört 1731 på S:t Annegatan 14. Huset är fortfarande ett bostadshus.

– Den första boken hade en mer övergripande beskrivning av Nyköpings återuppbyggnad efter rysshärjningen. Det fanns ett sådant intresse för den boken – den är slutsåld idag – att jag gav ut en till som handlade om kvarteret Guldsmeden. Nu fördjupar vi oss i tre kvarter till: Brovaktens, Riksbankens och S:t Annas framväxt till moderna stadsdelar, säger Göran Hedin.

Göran Hedin berättar att den höga försäljningen och intresset för de första böckerna är vad som gjorde det möjligt att ännu en gång fördjupa sig i Nyköpings historia ur samma perspektiv, men med en mycket mer detaljerad beskrivning av just de här tre kvarteren.

– Boken är till för alla de som vistas, bor eller har en anknytning till Nyköping. Den beskriver mycket av det som ägt rum i kvarteren och som har en rik historia som är ganska okänd för många av Nyköpingsborna. Den har vi nu beskrivit väldigt noggrant.                                                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!