Ormen har huvudrollen i nya thrillern

En pytonorm i Ålesund under tidigt 00-tal och en försvunnen flicka 14 Ă„r senare i en annan norsk smĂ„stad. I sin debutroman "KrĂ€ldjursmemoarer" vĂ€ver Silje Ulstein ihop flera levnadsöden till en psykologisk thriller.

Silje Ulsteins roman "KrÀldjursmemoarer" ges nu ut pÄ svenska. Pressbild.

Silje Ulsteins roman "KrÀldjursmemoarer" ges nu ut pÄ svenska. Pressbild.

Foto: Oda Berby

Litteratur2021-08-03 08:09

– DĂ„ jag skrev nĂ„got av det mörkaste i den hĂ€r berĂ€ttelsen blev jag lite överraskad av mig sjĂ€lv, att jag hade det i mig. Men det var sĂ„ det mĂ„ste vara. Även fast det kommer ur min egen fantasi sĂ„ sĂ„g jag inte nĂ„got alternativ, sĂ€ger Silje Ulstein.

"KrĂ€ldjursmemoarer" Ă€r en mörk berĂ€ttelse med flera lager. En psykologisk thriller som utspelas under 00-talet och 2010-talet i de norska stĂ€derna Ålesund, Silje Ulsteins uppvĂ€xtstad, och Kristiansund. Handlingen berĂ€ttas genom fem individer – varav en Ă€r pytonormen Nero. Att lĂ„ta en av romanens protagonister vara en orm kan tyckas som ett vĂ„gat grepp.

– Det var en spontan idĂ© som kom nĂ€r jag hade bestĂ€mt titeln. Det kĂ€ndes spĂ€nnande med att perspektiv som Ă€r sĂ„ lĂ„ngt ifrĂ„n mitt eget. Det gör allt lite overkligt och ger en viss stĂ€mning till texten.

Ömsar skinn

Att det blev just en orm började med att en av Silje Ulsteins vÀnner volontÀrarbetade med omplacering av katter.

– Hon berĂ€ttade att hon var rĂ€dd för att katten skulle hamna i hĂ€nderna pĂ„ en ormĂ€gare, och bli föda till ormen. Det var en sĂ„ skrĂ€mmande tanke och jag började fundera pĂ„ vem som skulle kunna göra nĂ„got sĂ„dant.

Romanen handlar inte enbart bokstavligt om att ömsa skinn utan Àven ur ett mÀnskligt perspektiv. "Kan man bli en annan?", Àr en frÄga som Silje Ulstein intresserar sig sÀrskilt för och det Àr huvudtemat i "KrÀldjursmemoarer".

Handlingen har inslag av incest, och ormen Àr delvis ett objekt för begÀr. I "KrÀldjursmemoarer" utforskar Silje Ulstein sexualitet men ocksÄ kÀnslor kring ensamhet och skam.

– Det Ă€r en befrielse att utforska det mörka i oss. Man kanske kan kritisera mig för att gĂ„ för lĂ„ngt, men för mig kĂ€nns det rĂ€tt. Det Ă€r skakiga mĂ€nniskor med mycket bagage som jag skriver om. NĂ€r jag skapade de hĂ€r rollfigurerna var jag nog pĂ„ en mörkare plats kĂ€nslomĂ€ssigt Ă€n vad jag sjĂ€lv förstod. Men det har varit viktigt för mig att hantera det mörka pĂ„ ett bra sĂ€tt.

"KrÀldjursmemoarer" har redan översatts till ett tiotal sprÄk. NÀr den gavs ut i Norge i fjol ledde kritikernas vitt skilda Äsikter till en kulturdebatt om den norska litteraturkritikens mÄende. Kan en debutroman lÀsas sÄ olika att en kritiker sÄgar den och en annan ger den högsta betyg?

Silje Ulstein har försökt att hÄlla sig utanför den debatten och ser det som positivt att debuten blev sÄ omtalad, Àven om det dÄ var kÀnsloladdat, och diskussionen snabbt kom att handla om mycket annat Àn just hennes bok.

– Den gĂ„r ganska lĂ„ngt och Ă€r lite vĂ„gad sĂ„ jag kan förstĂ„ att det finns oenighet kring den. Men det var lite mĂ€rkligt att uppleva som debutant. Fast det mesta har Ă€ndĂ„ varit positivt Ă€ven om det inte Ă€r en bok för alla.

Försökte skriva annat

Silje Ulstein skrev pÄ "KrÀldjursmemoarer" under nÀrmare fyra Är, samtidigt som hon jobbade heltid som administratör vid universitetet i Oslo. NÀr hon nu ska skriva sin andra bok gÄr hon ned i arbetstid för att kunna Àgna sig Ät sitt författarskap pÄ halvtid.

Hon har Ànnu inte klart för sig exakt vilken berÀttelse det kommer att bli men det blir troligen en spÀnningsroman Àven denna gÄng, och kanske kommer en av av huvudpersonerna frÄn "KrÀldjursmemoarer" att Äterkomma.

– NĂ€r jag gick pĂ„ Skrivarakademien var det ingen som skrev eller lĂ€ste krim och dĂ„ började jag tĂ€nka att jag skulle skriva en annan typ av bok. Jag disconnectade frĂ„n den genren och försökte i mĂ„nga Ă„r att skriva nĂ„got annat. Men nĂ€r jag var fĂ€rdig kom jag gradvis in pĂ„ den banan igen.

Bland hennes förebilder finns Stephen King, Karin Fossum, Jon Fosse och svenske John Ajvide Lindqvist.

– Jag gillar krim som gĂ„r djupt in i det mĂ€nskliga, det fĂ„r inte bara var underhĂ„llning utan ska ha hjĂ€rta ocksĂ„.

Fakta: Silje Ulstein

Född: 1985, uppvuxen i Ålesund, Norge. Bor i Oslo.

Gör: Arbetar deltid som administratör vid Oslo universitet. Har studerat litteraturförmedling vid Oslo universitet och studerat vid Skrivarakademien i Bergen.

Aktuell med: Debutromanen "KrÀldjursmemoarer" som nu ges ut pÄ svenska.


Fakta: Silje Ulstein om...

...ormar: "Innan jag började skriva romanen var jag ganska rÀdd för ormar, eller i alla fall skeptisk. Men jag var ju tvungen att veta hur det kÀnns att röra vid en ormen för att kunna skriva om det. Jag Äkte till akvariet i Bergen tvÄ gÄnger, första gÄngen kÀnde jag bara pÄ skinnet, andra gÄngen höll jag i en orm. Nu har jag inga sÀrskilda problem med dem."

...krim-vurmen: "Jag tror att den kommer att fortsÀtta. Det Àr en genre med sÄ mÄnga undergenrer. Det Àr nÄgot med att lÀsa en historia om det som verkligen skrÀmmer oss, det tror jag aldrig att vi kommer att sluta med. Men genren kommer sÀkert att utvecklas Ànnu mer."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!