"Lust och fägring" är titeln på hans debutroman, nyligen utgiven på förlaget Lava.
Kanske kunde den lika gärna ha hetat "I nöd och lust", för det är löftet han lyfter fram när han berättar både om boken och sitt eget liv.
– Precis som vi kastas bokens huvudpersoner Oscar och Agnes omkull av något de inte själva valt.
När boken börjar är det 1994, ett år Fredrik Blomqvist har tydliga minnen av trots att han då bara var åtta år gammal.
– Det var fotbolls -VM den sommaren. Och jag ville att berättelsen skulle sträcka sig 25 år framåt i tiden och få en upplösning i nutid.
Under Oscar och Agnes första tid tillsammans händer något som kommer att få konsekvenser för dem båda mycket länge. Exakt vad och hur allt slutar får läsaren själv ta reda på, men Fredrik Blomqvist säger att han under skrivandet undersökt vad det innebär för en ung människa att hamna i en situation han eller hon aldrig kunnat föreställa sig.
– För mig blev skrivandet en ventil, och ett sätt att processa det jag och Cecilia haft att kämpa med.
De träffades på Norrlands studentnation i Uppsala vårbalen 2012. Sedan gick det undan. Bara några månader senare var de förlovade, i december stod bröllopet och i september 2013 föddes sonen Carl.
Han var bara ett halvår gammal när Cecilia blev allvarligt sjuk i den neurologiska sjudomen ME, myalgisk encefalomyelit, och tvingades ligga helt stilla större delen av dygnet.
– Själv försökte jag fortsätta precis som vanligt och gick helt upp i det praktiska med att ta hand om barn, hem och mitt arbete.
Inte helt otippat slutade det med snudd på ett sammanbrott.
– Det var egentligen först då jag förstod hur ledsen jag var. Det var inte så här vårt liv skulle bli. Vi var ju så unga, ingen av oss hade fyllt 30 och plötsligt hade allt rasat.
Fredrik Blomqvist säger att varken han eller Cecilia funderade särskilt mycket över de löften de enligt traditionen gav till varandra vid vigseln.
– Men nu kände jag så starkt att vi lovat i nöd och lust. Och nu hade vi snabbt gått från lust till nöd.
Tillsammans med en terapeut benade han ut vad han klarade själv och vad han och Cecilia behövde få hjälp med.
– Fram till att Cecilia blev så sjuk hade jag fått utlopp för min kreativa ådra genom musiken, men nu behövdes jag hemma och jag var tvungen att inte föra något väsen. Terapeuten uppmanade mig att försöka hitta en ny kreativ ådra som fungerade i vår situation. Jag fick upp en scen i huvudet, karaktärerna Oskar och Agnes presenterade sig, och jag började skriva. Jag hade aldrig tänkt tanken på att skriva skönlitterärt innan, men när jag väl satte igång kändes det helt rätt.
De första som fick läsa var Cecilia och hans gamla svensklärare från gymnasiet. De uppmuntrade honom att fortsätta och när manuset var klart skickade han det bland annat till Lava förlag som nappade.
– Jag har några refuseringsbrev ligger också. Men de var ändå uppmuntrande. Häromdagen fick jag sms från Håkan Nesser, som hade läst halvvägs, vilket är kul eftersom ”Lust och fägring” har jämförts med ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”.
Nu har Fredrik Blomqvist ett nytt bokprojekt på gång. Planen är att ge ut tre deckare på temat "Morden i Mariefred".
Men det allra bästa i hans liv just nu är att Cecilia mår lite bättre och att de kunnat fira sina tio år tillsammans med att gå på årets vårbal på Norrlands nation.
– Det blev en helt osannolikt fantastisk kväll!