Artister som Håkan Hellström, Amason och Annika Norlin spelar på Avicii Arena den 1 december. Medverkar gör även kapellmästare Stefan Olsson och Kungliga Filharmonikerna – dessutom kommer "Young royals"-skådespelaren Edvin Ryding att leda publiken genom kvällen.
Stjärnskottet Mona Masrour uppträder tillsammans med A36, Jelassi, Ricky Rich och Jireel i ett specialskrivet nummer om psykisk ohälsa.
– Det gör mig glad att jag får vara en del av något som fyller ett sådant här syfte – det här är ett universellt problem och någonting jag själv har lidit av, säger Mona Masrour.
"Djup låt"
Det är första gången A36 och Masrour jobbar ihop. Under låtskrivarprocessen fick alla fem som medverkar i numret knåpa ihop varsin vers.
– Det är en ganska djup låt, jag tror att alla sjunger och rappar om sin egen erfarenhet. Man kommer att lära känna oss lite bättre, säger A36, eller Geivar Hasado Shlaimon, som han heter egentligen.
A36 slog igenom tidigare i år med sommarhitten "Samma gamla vanliga" och har sedan dess hunnit släppa albumet "Area 36". Avicii Arena, som tidigare kallades för Globen, blir den största scen han uppträder på hittills. Detsamma gäller för Mona Masrour, som också fick sitt genombrott under pandemin.
– Det kommer att kännas coolt att uppträda för så mycket folk i en så mäktig arena, säger A36.
"Nationell kris"
Hiphop-världen, som de båda artisterna är delaktiga i, har präglats av turbulens och trauma på senare tid. Ett av genrens största namn, Einár, sköts ihjäl under hösten. Yasin, som också har tillhört de största inom svensk hiphop, sitter fängslad efter att ha dömts för inblandning i ett kidnappningsförsök av Einár.
TT: Hur tror du att det här påverkar branschen?
– Man kan inte se vad som händer utan att beröras av det, vare sig man är en del av den urbana scenen, hiphopscenen, eller bara en medborgare och invånare i Sverige. Det är jättetråkigt och hemskt, det är en nationell kris som pågår och som speglas i våra förorter, säger Mona Masrour och fortsätter:
– När vi pratar om mental ohälsa avgränsas det till en viss problematik, men man glömmer ohälsan i förorterna. Det sker saker i våra förorter som lämnar trauman och djupa spår, och det finns en mental ohälsa som måste uppmärksammas.
Två veckor före konserten meddelade regeringen att man inför vaccinpass för alla evenemang med fler än 100 personer. Dagen då de nya reglerna träder i kraft är just den 1 december, när "Together for a better day" hålls.
– Jag litar på att beslutsfattarna har en viktig anledning till varför man gör det här. Det är jättetråkigt med de här begränsningarna, men man får anpassa sig och ha tålamod. Man får inte glömma att det är en pandemi, säger Mona Masrour.