Katrineholmsband släpper singel mot kriget i Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina fick Tears of the Fatman att i ren frustration skriva en ny låt med udden riktad mot Vladimir Putin. I veckan släpptes "Get the fuck off the News" på Spotify.

Punkbandet Tears of the Fatmans singel  vänder sig till Vladimir Putin. Men "också till alla andra testosteronstinna gubbar. Köp en ny tv, en vandrande pinne, eller vad som helst. Men låt andras hem vara ifred!"

Punkbandet Tears of the Fatmans singel vänder sig till Vladimir Putin. Men "också till alla andra testosteronstinna gubbar. Köp en ny tv, en vandrande pinne, eller vad som helst. Men låt andras hem vara ifred!"

Foto: Pressbild

Musik2022-03-08 19:44

Punkrockbandet Tears of the Fatman bildades i augusti i fjol av fem kompisar från Katrineholm. Sedan dess har bandmedlemmarna komponerat så mycket uppkäftig rock 'n' roll att de bestämt sig för att ge ut en EP. Inspelningen var bokad till den 24 februari i Hellquarters studio i Järvsö. Avfärden skulle ske tidig morgon.

– Jag vaknade av att Rasmus (en av bandets gitarrister, vår anmärkning) sa att Putin gått in i Ukraina, berättar gitarristen Robin Karlsson. 

undefined
Robin Karlsson, gitarrist i bandet Tears of the Fatman.

Det lade minst sagt sordin på stämningen och det var fem dystra unga män som satte sig i bilen och körde norrut mot studion.

– Ja, vi var rätt deppade. När vi kom till Gävle stannade vi och köpte kebab. Och sprit. Det behövdes med tanke på det mörka världsläget.

Väl i studion morskade de dock upp sig.

– Vi tyckte det var dags att dra vårt strå till stacken och säga vad vi tycker. 

Så på mer eller mindre stående fot skrev de och spelade in punkröjaren "Get the fuck off the news".

Ur texten:

                   "Looks like you lost your head for a second

                   Easy when the world hates you I reckon.

                   And even though you put the Putin in puta,

                  Dont push the button, have a beer and calm the fuck down."

– Den vänder sig till Vladimir Putin. Men vi tillägnar den alla andra testosteronstinna gubbar också och uppmanar dem att ägna sig åt något bättre. Köp en ny tv, en vandrande pinne, eller vad som helst. Men låt andras hem vara ifred!

Robin Karlsson säger att Tears of the Fatman spelar punkrock i sin allra renaste form och är unikt på ett alldeles särskilt sätt:

–Jag och Rasmus hade pratat om att starta ett punkband, av ren slump sprang vi sen allihopa in i varandra på en efterfest. Oftast brukar sådant babblande inte bli i nåt alls dagen efter. Men vi gjorde slag i saken. 

Bandnamnet, Tears of the Fatman, härrör från en bild på en tjock karl i tårar som de inte riktigt minns var de sett. Men det fick duga.

Och mer musik blir det. För den planerade EP:n om fyra låtar är på gång och kommer förmodligen att släppas längre fram i mars. 

– Vi hade inte tänkt oss att ge ut en singel i förväg, men nu blev det så på grund av kriget i Ukraina.

Tears of the fatman är: Marko Sevon, sång, Kalle Nitz, bas, Max Skåne Malmquist, trummor, Rasmus "Linkan" Broström, gitarr och Robin Karlsson, också han på gitarr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!