Det finns många vetenskapliga studier som säger att den som lyssnar på musik under träning orkar mer och får bättre resultat när det gäller kondition, styrka och syreupptagning. Men vad ska man lyssna på? Finns det musik som har bättre effekt på träning än annan?
År 2010 ville en grupp forskare vid institutionerna för psykologi och samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet ta reda på om det finns en “aktiv musikalisk substans” som leder till mer effektiv fysisk träning. De delade in deltagarna i olika grupper och skapade musik som ingen av deltagarna i studien hade hört tidigare. En grupp fick höra låtarna med sång och vanligt komp spelat av musiker. En annan grupp fick syntetiska versioner av låtarna utan sång, en tredje grupp fick lyssna på en avskalade versioner med bara rytmer.
Forskarna såg en skillnad när det gällde konditionsträning. Deltagarna som fick lyssna på syntetiska versioner av låtarna utan sång fick fem procent bättre resultat av träningen.
Men hur många vill lyssna på instrumentalmusik spelad av maskiner? Räcker det inte med att man ska plåga sig med själva ansträngningen?
En tröst är att vid styrketräning hade den "riktiga" musiken med sång bättre effekt. Och grundtipset är trots allt att man ska lyssna på musik man gillar.
En amerikansk studie från 2015 lät en grupp människor i 20-årsåldern genomföra intensiv konditionsträning i intervaller medan de fick lyssna på sin favoritmusik. Det visade sig att de presterade bättre utom under de allra sista sega repetitionerna. Då var det ingen skillnad mellan dem och kontrollgruppen som tränade utan musik.
En italiensk studie från 2020 visar att musik i högt tempo bidrog till ökad prestation hos en grupp människor som fick träna löpning på löpband.
En möjlig förklaring till musikens positiva effekter kan vara att den ger en stör kroppens smärtsignaler och skapar en mental distraktion så att man inte hinner känna hur jobbigt det är. Eller att favvomusiken bidrar till att skapa ett flow i träningen, vilket ger känslor av oövervinnerlighet och lust.
En som har stor erfarenhet av att själv träna till musik och även leda andra genom tuffa pass är Ewa Lindström, verksamhetsledare vid Friskis och Svettis i Katrineholm. Hon själv och hennes medarbetare skapar sina egna gympapass och väljer också musik utifrån övningarnas intensitet och låtarnas puls (mäts i bpm – beats per minute). Det finns kriterier att hålla sig till.
– Till exempel ska startlåten ha 104 bpm. Sedan varierar tempot upp till 168 bpm, säger Ewa Lindström.
– Men pulsen är bara en aspekt. Man måste tycka om musiken. Någon gillar svensktopp, andra hårdrock.
Hon ser att många av kunderna väljer sina pass utifrån sin personliga musiksmak.
Ewa själv tränar till populärmusik.
– Just nu gillar jag Agnes låt "Fingers crossed" (125 bpm), den har en bra träningstakt. Annars tycker jag att Miss Li har gjort mycket bra musik att träna till och Benjamin Ingrosso.
Ewa Lindström rekommenderar också att träna till det hon kallar för "gamla godingar" från 90-talet.
– I Eurodiscon finns många bra aerobics-låtar.
Men alla går inte igång på att träna till musik. Tony Andersson, som är mannen bakom det uppmärksammade träningsprogrammet "16 weeks of hell", får ingen pepp av musik i gymet.
– Nej, jag är dålig på att lyssna på musik när jag tränar, säger han.
Däremot är han medveten om att många andra upplever att det går bättre att träna med musik.
– Jag gillar ju att träna, så jag har kanske inte det behovet, säger han.
I stället lyssnar Tony på poddar.
– Idrott är mitt stora intresse och när jag tränar passar jag på att uppdatera mig. Om jag får välja lyssnar jag helst på poddar om fotbollsvärlden.
Men det räcker ju inte med att lyssna på musik eller fotbollspoddar för att komma i form. När coronapandemin och vinterväder sätter stopp för ens vanliga träning och vardagsmotion finns det en typ av övning som alla borde göra hemma. Därom är Ewa Lindström och Tony Andersson helt överens.
– Det är alla former av knäböj, säger Tony Andersson.
– Man kan göra det med eller utan vikter eller gummiband. Man blir aldrig för stark för knäböj, det är bara att dra ner på tempot.
Ewa Lidström hyllar också så kallade squats.
– Då tränar man stora muskelgrupper, att behålla benmusklerna är bra för hela din hållning. Börja med benböj men en planka då och då är inte dumt!