Följ med Nyköpings Renaida Braun bakom kulisserna inför fredagsfinalen i Idol

I kväll är det dags för Nyköpingstjejen Renaida Braun att inta Idolscenen för tredje gången. Men utöver de två minuter som hon uppträder i rutan händer många andra saker som publiken troligtvis inte tänker på. Kvällens tema är "Svenska Hits", något som Renaida ser som en utmaning.

Nöje2016-10-14 10:43

– Jag är lite nervös eftersom jag inte brukar sjunga på svenska. Men jag ska sjunga Veronica Maggios "Välkommen in" och ska försöka bjuda in svenska folket till en hemmafest hos mig, säger hon.

Vi är på plats vid torsdagens repetitioner som hålls i Nep Studios i Spånga där även fredagsfinalerna sänds ifrån.

Bakom scenen är det lång väntan, och idolerna gör lite vad som faller dem in. Alla har sin reptid och i väntan på sin tur sjunger idolerna upp eller masserar varandra. Men förutom att sjunga och öva på sitt nummer brukar Renaida ta fram datorn och titta på en film.

I väntan på sin tur försöker "idolerna" roa sig på andra sätt också. Deltagarna Greg G Curtis och Adrian Jonasson använder tiden till att tillverka en basketkorg av en låda som de sedan tejpar fast på en vägg. Renaida försöker få i basketbollen och till sist lyckas få i bollen i den provisoriska basketkorgen, är det hennes tur att gå upp på scenen för repetition.

I den annars fullsatta studion ekar det tomt. Men på plats finns sångcoachen Susanne Bertlin och koreografen Sasha Baptiste och hjälper Renaida med framförandet som sätts där och då.

– Renaida har mycket energi i rösten och hennes utmaning är att landa och få mer dynamik. Det är också en utmaning att sjunga på svenska eftersom sången ligger annorlunda i munnen, säger Susanne Bertlin.

Renaida får sjunga låten tre gånger och känner sig nöjd fast hon hade annorlunda bild av framträdandet i huvudet än hur det blev i studion.

– Man känner sig naken på scen utan publik och i den här låten ska jag ju få med mig publiken, säger hon.

Efter repet är det dags för lite mat där tacos står på menyn. Alla idoldeltagarna sitter och äter tillsammans uppe vid logerna. Sen är det dags för ännu mer väntan men Renaida tycker att tiden går fort ändå. En del av idolerna tar sig en tupplur men det gör absolut inte Renaida. Hon är ett riktigt energiknippe, men hon berättar att fredagarna är långa eftersom det händer så mycket och då försvinner all väntan.

Redan efter fredagens sändning delas nästa veckas tema ut och idolerna ska bestämma sig för vilken låt de ska välja senast klockan nio morgonen därpå. Därför är fredagens schema det mest fullspäckade under veckan.

Renaida konstaterar att det är väldigt få tjejer kvar, tre av tio, men tror ändå att det kan vara en fördel för dem.

– Rebecka, Nicole och jag har väldigt olika stilar och det kan göra att vi inte försvinner i mängden utan sticker ut lite mer, och det är ju bra, säger hon.

Det är jättemånga från Nyköping som skriver och peppar berättar hon.

– Det är roligt att komma från en liten stad och jag blir så glad för all uppvaktning.

Drömmen för Renaida är att slå igenom i USA och stå på en stor scen med ett publikhav framför sig. Hon tycker att Idol är en bra start eftersom hon får lära sig väldigt mycket. Att ta kameror och samtidigt underhålla publiken i arenan är en av alla utmaningar.

– Det är fett kul att folk stannar mig på stan och säger att de uppskattar det man gör. Det är fett coolt att folk verkligen röstar och att jag är i topp tio. Jag hoppas att jag får sjunga mer nu.

Hur menar du då?

– Nu pratsjunger jag mer eftersom det är så mycket runt omkring med kameror och annat. Men jag vill sjunga på riktigt, säger hon.

På kvällen åker Renaida och de andra idolerna tillbaka till hotellet där de får sova gott och ladda om inför en ny lång dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!