Det är den moderna människans beteende som står i fokus i Fredrik Lindström nya föreställning "Mänskligheten – föreställningen om oss själva". Under våren har den gått för utsålda hus på Scalateatern i Stockholm. Nu är det bestämt att föreställningen fortsätter med en Sverigeturné, beskedet kom under torsdagen.
"Mänskligheten" är den första längre och egenskrivna soloföreställningen som Fredrik Lindström genomför på många år. Senast var 2007 med föreställningen "Svenskar är också människor".
– Det här är lite en naturlig fortsättning på "Svenskar är också människor". Den handlade om svensk mentalitet medan "Mänskligheten" mer handlar om den allmänmänskliga mentaliteteten hos den moderna västerländska människan, hon som tror sig vara så förnuftig.
Att vi ser oss själva som förnuftiga är något som morgondagens människor kommer att skratta åt, tror Fredrik Lindström.
– De flesta av oss vet nog att vi inte är särskilt förnuftsstyrda utan snarare ganska känslostyrda. När vi väljer att till exempel inte slå vår granne så är det ett beslut som vi fattar av känslomässiga skäl. Vi är rädda för konsekvenserna, säger han.
Sett till de humorshower som Fredrik Lindström gett de senaste åren – "Ljust & fräscht" och "Ägd" tillsammans med Henrik Schyffert – så är även "Mänskligheten" skapad genom ett beteendevetenskapligt perspektiv. Det är ett koncept som känns igen där humorn filtreras genom sociologi och psykologi.
– Det är det här som intresserar mig, det är navet i allt jag håller på med. Även när vi höll på med Hassan så handlade mycket om ett utforskande av det mänskliga beteendet, hur långt kan man gå, vad händer om man gör så här, och så vidare.
Du har sagt att du hoppas att publiken får en större förståelse för sig själva efter att ha sett "Mänskligheten". Upplever du att vi är hårdare mot oss själva i dag?– Ja, på vissa plan. För bara några generationer sedan uppfattade vi vissa beteenden som allmänmänskliga på ett sätt som vi inte gör idag. Vi kunde prata med främmande människor, man gick och sjöng för sig själv. Nu för tiden gör vi inte det, vi har höjt ribban.
– När jag var ung brukade min pappa och min farfar berätta roliga historier. I dag uppfattas det som något som barn håller på med. Barnkammaren har i dag blivit ett museum av vad vuxna tidigare har gjort.
Vad tror du att det beror på, att vi har blivit hårdare mot oss själva?– Jag tror det handlar mycket om att vi lever i en väldigt individualistisk kultur. Man pratar om "personliga varumärken", tränar noggrant sina kroppar, försöker imponera på varandra. På det sättet är svenskar också extrema. Vi ser oss inte som en del av en grupp, utan är väldigt ensamma i vår identitet och i våra livsprojekt. I det ensamarbetet så tror jag också att man blir strängare.
Än så länge dröjer det innan "Mänskligheten" kommer till Nyköping. Först väntar en höstvända på Cirkus i Stockholm, innan Sverigeturnén tar vid efter årsskiftet. Till Nyköping kommer föreställningen i februari.
Vad har du för relation till Nyköping?– Jag är ju själv sörmlänning, även om jag kommer från andra sidan. Men jag har varit mycket i Nyköping och har talat för Hembygdsföreningen en gång. Jag är mycket intresserad av staden, dess historia och dialekt.