Inspirerad av Per Anders Fogelströms Stadserie satte hon gång att skriva om det nutida Stockholm.
– Jag vill gestalta staden. Och den är ingenting utan sina människor. Tanken är att berätta om världen bakom de stora nyhetshändelserna och de människor som berörs.
Lina Kumlins huvudpersoner kommer från Stockholms alla hörn och skulle förmodligen samtliga när som helst kunna dyka upp på någon av stadens gator: 19-åriga Yoselin i Husby vars morföräldrar en gång flydde från Guatemala. Marisa som sliter i en sjukvården. 81-åriga Lilly i Sollentuna som funderar på hur livet egentligen blev. Jonas på Kungsholmen som försöker vara en bra förälder.
Handlingen är djupt förankrad i samtiden: en av romanfigurerna blir vittne till en skjutning, en annan har blivit utfryst ur sin frikyrka när hennes dotter blev öppen med sin homosexualitet.
– Min egen mormor och morfar växte upp inom pingströrelsen och jag har funderat mycket över hur livet blivit för min mamma och hennes syskon om de stannat kvar där, säger Lina Kumlin. Skuld och skam är en tydlig tematik i romanen.
Själv är Lina Kumlin utbildad planarkitekt och driver numera eget företag samtidigt som hon handleder studenter på Blekinge tekniska högskola. I sitt arbete har hon på nära håll sett hur klyftorna ökat och samhället blivit alltmer segregerat.
– Det skrivs rapport efter rapport om hur vi ska uppnå social hållbarhet, men det känns som om de flesta hamnar direkt i bokhyllan och glöms bort. Det byggs inte för de som behöver bostad utan för dem som kan betala.
– För mig har skrivandet fungerat som ett terapiarbete utifrån frustrationen som jag känt i mitt yrke och den skeva samhällsdebatten.
Romanen tar sin början i januari 2020. Folkhälsomyndigheten har just meddelat att en tidigare okänd form av lunginflammation väcker oro i Kina. Viruset börjar sprida sig över världen och når så småningom Stockholm i ett Sverige där klassklyftorna ökar, där olika grupper ställs mot varandra och där pandemin nu förstärker de ojämlika livsvillkoren.
För att ligga så nära verkligheten som möjligt så har Lina Kumlin bedrivit ett omfattande research. Grävt i arkiv, genomfört intervjuer, läst lokaltidningsartiklar och tittat på gamla nyhetssändningar på youtube.
– Jag såg en dokumentär om Per Anders Fogelström. Han förde kartotek över olika nyhetshändelser och skrev fram sin Stockholmsvärld utifrån dem. Jag bestämde mig för att använda en liknande metod.
– Nu gör jag research varje dag och håller kontakt med min skrivgrupp. De känner mina karaktärer i grunden.
Lina Kumlins skrivande började nämligen som en kurs på Folkuniversitetet. Dessförinnan hade hon inte skrivit sedan gymnasieåren.
– Vi i kursen håller fortsatt kontakt och stöttar varandra.
"I Råttans år" är en del i ett större romanprojekt om fem böcker som sträcker sig från 1980-talet och fram till idag.
– Jag skriver på dem parallellt med delvis samma karaktärer och befinner mig just i uppstarten för bok nummer två.
I dagarna har hon dock för första gången någonsin besökt bokmässan i Göteborg.
–Ett av bokmässans teman i år är ju just staden.
I mitten av oktober medverkar Lina Kumlin på Litterart gästabud under Nyköpings kulturhelg.