I samband med Stora hotellets nyinvigning i förra veckan presenterades också en tidsskrift av före detta SN-reportern Lasse Ringdahl. Skriften kommer framöver att finnas på hotellrummen tillgänglig ”för en stunds vetande”, som Lasse själv säger.
– Stora hotellet är ett fundament i Nyköping, säger Lasse.
– Om jag försöker se mig själv som en typisk Nyköpingsbo så har jag ett förhållande till ”Storan”, berättar han.
Stora hotellet ville i samband med nyinvigningen blicka bakåt och hylla sin historia. Därav återblicken i denna skrift. Storan, som hotellet nämns i folkmun, öppnade 1880 och har klarat sig kvar trots törnar i historien och tar emot gäster än idag.
Det var när järnvägen kom till Nyköping, då TGOJ-banan från Grängesberg till Oxelösund öppnade som allt förändrades. Resenärerna från Stockholm blev fler och de behövde någonstans att bo. Framförallt handelsresanden som ville sälja sina varor och kollektioner till lokala handlare. Spritförsäljningen, tro det eller ej, blev nyckeln till att hotellet kunde byggas. Sprithandeln stod vissa år för mer än en tredjedel av stadens inkomster och med ett hotell hoppades staden, att där kommer det drickas. Stadsfullmäktige tecknade därför 1876 en borgen och hotellet kunde byggas.
I hotellet fanns Nyköpings första telefonstation och på 50-talet var det dans som gällde i festvåningen Rotundan.
– Den fanns kvar när jag var tonåring, då var det disco där uppe, säger Lasse.
Han menar att hotellet är en symbol för Nyköping och det är många som har minnen från hotellet genom historien. Så vad betyder egentligen ett stadshotell för en stad? Ja, frågar du Lasse betyder det mer för Nyköpingsborna än vad en kan tro.