Blandade reaktioner på ungdomsboendet

Ensamkommande unga som kom till Sverige före 24 november 2015 ska få en möjlighet att stanna – förutsatt att de fortsätter att studera. – I praktiken är en är det en ny skollag om den går igenom, säger Elin Insulander Hjelm, enhetschef för ungdomsboendet i Gnesta.

"Många av killarna har heller inget förtroende för Migrationsverket som tolkar på sitt eget sätt vad killarna än säger." säger och Elin Insulander Hjelm intill Ghulam Skandary och Cecilia Fäldt.

"Många av killarna har heller inget förtroende för Migrationsverket som tolkar på sitt eget sätt vad killarna än säger." säger och Elin Insulander Hjelm intill Ghulam Skandary och Cecilia Fäldt.

Foto:

Övrigt2017-11-08 10:30

Migrationsverkets långa handläggningstider har inneburit att många av de som sökt uppehållstillstånd har hunnit fylla 18 år. På grund av de blivit myndiga så har en del fått avslag på sin ansökan och även utvisats till Afghanistan.

Men nu får de som för två år sedan sökt uppehållstillstånd en chans att stanna – om de studerar.

– Första reaktionen är naturligtvis att man blir glad. Men man vill ju att det ska gälla alla killar. Alla killar som bor här tillhör ju inte den här gruppen, konstaterar Cecilia Fäldt som jobbar på hvb-hemmet i Gnesta.

– Här investerar vi ju i att få killarna att lära sig ta ansvar, plugga och jobba. Ska man bara skicka iväg dem när man är nära målet? Vilket resursslöseri!

Mohamad Jafari, som jobbar på ungdomsboendet har själv erfarenhet av att vara flykting från Afghanistan.

– Vad händer med killen som kom en eller två dagar senare? Ska han avvisas medan kompisen som kom tre dagar innan får stanna? Det känns inte genomtänkt, anser Mohamad Jafari.

– Jag är mycket orolig. De här killarna har inte bara förlorat hela sin familj en gång. Ska de ännu en gång utsättas?

Elin Insulander Hjelm, chef för ungdomsboendet, undrar framför allt vad som kommer att hända fram tills dess att lagen träder i kraft.

– Från och med i dag kommer det ju att finnas en grupp som hinner få avslag för att man bedömer att de saknar asylskäl men som får vara kvar då i väntan på den nya lagen.

– Vi som jobbar nära dessa ungdomar - gode män, advokater och hela denna världen, om vi känner att det hela är väldigt förvirrat och i värsta fall kan vara ett lotteri, så slänger man plötsligt in det här som kan vara en räddning för vissa men även en förlängd ovisshet.

– Man måste förtydliga vad som gäller och vilka som innefattas fram till att lagen träder i kraft, säger Elin och betonar att trauma behöver inte endast orsakas av en akut krissituation.

– Om man under en längre tid lever under extrem press så kan ett trauma utlösas. Vår asylprocess i dag är traumatiserande.

Förslaget måste godkännas av riksdagen och regeringens ambition är att lagen ska träda i kraft innan sommaren 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!