Dengg tog med Cathy till EM-festen

Snacka om att det blev lite panikläge när Gnestakusken Johan Dengg fick skada på en häst och tandköttsinflammation på en annan strax innan EM-festen i Göteborg. Men Dengg är positiv av naturen och behöver också bara ta med sig en av de två blixtinlånade hästarna från England.

Johan Dengg är av den positiva sorten och det blir "bara" en inlånad häst i fyrspannet från Gnesta på EM. Han ser faktiskt de största nackdelarna i dressyren eftersom det är en bedömningssport – men snacka om att Dengg ser fram emot EM ändå.

Johan Dengg är av den positiva sorten och det blir "bara" en inlånad häst i fyrspannet från Gnesta på EM. Han ser faktiskt de största nackdelarna i dressyren eftersom det är en bedömningssport – men snacka om att Dengg ser fram emot EM ändå.

Foto:

Övrigt2017-07-05 06:00

Det var under stortävlingarna i Aachen för ett par veckor sedan som Gnestaekipaget fick bryta efter dressyrmomentet. Den engelska kusken Wilf Bowman-Ripley, som inte kör EM, gjorde en jättetjänst och lånade ut ett par bra hästar – som emellertid skulle köras in på nolltid efter att ha gnuggat allt från teknik, kondition och miljöträning så länge.

I körningens fyrspann är kommunikation A och O. Med fyra hästar framför vagnen måste kusken plus hens medhjälpare lotsa sitt ekipage genom olika svårigheter och även ta sig igenom ett maratonmoment. Därför var det förstås långt ifrån optimalt när först Emmie, som Johan lånade in från sin groom Pernhilla Engström, blev skadad och sedan veteranen Guus fick rätt jobbig inflammation i tandköttet lite väl nära inpå EM.

Förhoppningen efter den första veterinärbehandlingen av Guus var att hästen skulle må bättre inom kort så de i alla fall skulle kunna köra med minst tre av fyra egna hästar i spannet – och så blir det!

Hur har det gått med inkörningen av de två inlånade hästarna – tar du med en eller två till EM?

– Vi har valt att ta med en av de inlånade hästarna till Göteborg. Hon heter Catootje men kallas för Cathy. En superfin häst som verkligen kan sitt jobb så det känns som en trygg ersättare, säger Johan Dengg.

Hur är annars känslan nu när ni är på väg mot Göteborg, ni gick tidigt ut med att ni kör för lagmedalj – är den målsättningen rimlig fortfarande?

– Vi har en fin känsla i teamet, alla är laddade och träningen har gått riktigt bra senaste veckan. Målsättningen är fortfarande medalj för laget. Individuellt är vår svagaste gren den inledande dressyren men nu har vi Cathy med och har bytt positioner på ett par hästar så vi får se vad domarna tycker.

Ja, hur ser du på de tre olika momenten dressyr, maratonprov och precision med tanke på de delvis nya förutsättningarna?

– Det är alltid svårt att säga något om chanserna i en bedömningssport som dressyren när man presenterar ett nytt spann för domarna. Maraton och precisionskörning är däremot våra bästa grenar och där har vi tagit placeringar tidigare under säsongen så självklart hoppas vi på att minst kunna upprepa det resultatet och allra helst förbättra det såklart.

Vad får hästarna göra efter ankomst och hur mycket tränar man på plats?

– På plats i Göteborg blir det sparsam träning för hästarna. Det handlar mest om att hålla alla på gott humör – plus mjuka och smidiga i kroppen.

Så vad är känslan totalt sett inför EM-festen på Heden och när det gäller maraton även i Slottsskogen med trolig storpublik eftersom det är fri entré?

– Vi ser verkligen fram emot att få tävla hemma i Sverige och möjligheten att visa upp vår sport för den breda publiken men också ge våra fans en möjlighet att få se spannet live här hemma. Ett samlat EM på hemmaplan känns episkt!

Så avgörs EM i körning fyrspann

Fredag: Dressyrmomentet, som handlar om lydnad och lösgjordhet. I dressyren körs ett givet program i gångarterna skritt och trav. I dressyrprovet ser domaren även till hästarnas och vagnens skick och till kuskens och medhjälparnas klädsel med mera. Intrycket ska vara snyggt och propert och utrustningen ska blänka. Plats: Heden. TV: Nej,

Lördag: Maratonprovet, som påminner om fälttävlans terrängritt. De tävlande kör mellan fasta hinder i naturen och det är styrka, snabbhet och smidighet som gäller. Ekipagen forcerar hindren genom speciella portar. Samarbetet mellan kusken och de båda medhjälparna (groomarna) som sitter bak på vagnen och ser till att ekipaget håller tiderna och inte välter är mycket viktigt. Plats: Starten Heden, sedan ut till Slottsskogen. TV: 9.00–14.15 på SVT1.

Söndag: Precisionsprovet, som körs mellan koner med fyllda bollar på toppen. Banan körs på tid och boll som trillar ner innebär tidsfel. Här gäller det att ha nerverna under kontroll och flyt med marginalerna. Plats: Heden. TV: 9.00–14.00 på SVT1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!