En handskriven skylt är fasttejpad vid ingången till Lagnö stall. "OBS" står det med röda versaler, följt av “Sjukdom i stallet!! Gå ej in!! Tack!”.
Det var i slutet av juni som kvarkan fick fart på gården.
– Ballerina svävade mellan liv och död. Det var en hemsk period, säger Marina Klinthammar som driver stallet tillsammans med Annette Helin och deras döttrar ,medan hon slänger ut hö till de fyra hästarna som äntligen kan leka i samma hage.
– Vi fick smått panik när två av hästarna blev sjuka, minns hon.
Tre av hästarna drabbats av infektionssjukdomen och när medicin- och veterinärkostnaderna gick i taket, bad de vänner om hjälp via sociala medier.
– Swish rasade in, säger hon. Några eldsjälar har också samlat på sig täcken, borstar och andra grejer som vi är jätteglada över.
Men de har inte kunnat ta emot gåvorna ännu. Stallet måste saneras och renoveras för att bakterierna ska utplånas helt. Om ett par veckor har alla hästar fullbordat karantäntiden och stallägarna kan ta prover för att säkerställa att de drabbade hästarna är helt återställda.
– Vi tar det säkra före det osäkra. De förbannade bakterierna kryper in överallt, säger Marina Klinthammar om planerna att bränna grimmor, riva innerväggar och boxar samt fylla stallets yta med en desinfektionsbomb.
I veckan bad de privatpersoner om råd för att hålla nere renoveringskostnaderna och tips, swish och donationer började strömma in igen.
Fredrik Åkerman på FTS Lundby AB var en av dem som ville hjälpa dem en bit på vägen med 5 000 kronor.
– Jag har egna barn som håller på med hästar och mina föräldrar har haft hästar i 25 år så jag vet hur jobbigt det kan vara. Vi har haft hästar med andra sjukdomar och det kan kosta en halv förmögenhet, säger han.
Han menar att många företag ofta sponsrar mansdominerade sporter som fotboll medan bland annat hästsporten kommer i skymundan.
– Det kan vara så att det är fler manliga föräldrar som driver företag och har kontakter för att hjälpa knatteklubbar och sånt, säger han.
Med en rejäl rabatt räckte donationen till 15 plyfaskivor.
– Det är helt galet, säger Marina Klinthammar. Det är svårt att beskriva glädjen över all hjälp.
Nu behöver hon och Annette Helin endast fem plyfaskivor till för att byta ut innerväggarna.
– Vi börjar se ljuset, säger Marina Klinthammar och kramar strax därefter om Birger Smedmark från Skällberga gård som skänkt en bal med hö.
– Vi skänkte en bal nu när det är lite jobbigt. Man måste hjälpas åt, säger han.