Grönt solcellsavdrag

I Oxelösund, Trosa och Gnesta kommuner skulle man kunna sätta solceller på många av kommunens byggnader, skriver insändarskribenterna. FOTO: TOMAS NILSSON

I Oxelösund, Trosa och Gnesta kommuner skulle man kunna sätta solceller på många av kommunens byggnader, skriver insändarskribenterna. FOTO: TOMAS NILSSON

Foto:

Övrigt2018-03-07 05:30

Klimatet Värmen och avsaknaden av regn har varit ett av de stora samtalsämnena i Sörmland och i landet. Det är en ovanlig sommar även om det varit liknande tidigare. Detta är förmodligen en del av de klimatförändringar som vi människor varit med och skapat. Vi behöver minska påverkan på klimatet och göra det på ett hållbart sätt så det blir bestående för framtiden. Vi behöver ha långsiktiga spelregler för privatpersoner och företag för att få en hållbar förändring.

Vi tror att mångfald i lösningar gör att vi kan förändra och att det blir hållbart för att inte ha en sårbarhet vid eventuella framtida kriser. När det gäller framställning av energi har vi i dag olika alternativ bland annat i form av sol, vind, vatten och kärnkraft, där kärnkraften står för det fossila och de övriga tre för det förnybara.

Den förnyelsebara energin har växt under de senaste åren och vi vill att den ska fortsätta växa. Vi vill att solenergin ska bli mer använd i Sverige och då behöver både offentligheten och privatpersoner dra sitt strå till stacken.

I Oxelösund, Trosa och Gnesta kommuner skulle man kunna sätta solceller på många av kommunens byggnader. Det finns många tak som har rätt läge för att kunna generera solenergi och det är ett enkelt sätt att både bidra till ett bättre klimat samtidigt som kostnad­en för den köpta elen minskar. Men även som privatperson kan man bidra och ha ett mer hållbart sätt när det gäller energi. Många funderar på solceller men stoppas av att det är en stor investering. Även om jag får bidrag vid installation är det pengar som kommer långt senare och det krävs en bidragsansökan samt att det finns en osäkerhet om bidragen kommer räcka.

Vi vill i stället att det införs ett grönt avdrag, liknande Rot, när man installerar solceller. Det gör att kostnaden minskar redan när fakturan ska betalas och vi behöver inte vara oroliga för att pengarna i bidragspotten tar slut.

Det är så vi kan göra en hållbar omställning till att ha mer solenergi i Sörmland och Sverige.

Martina Johansson 1:a namn på riksdagslistan för C i Sörmland John Carlsson 1:a namn på kommunlistan för C i Trosa Håkan Ekstrand 1:a namn på kommunlistan för C i Gnesta Bo Höglander 1:a namn på kommunlistan för C i Oxelösund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!