Janna Holmqvist: Vi vill ha ditt vittnesmål – lagen ger dig rätt till anonymitet

Det är vår skyldighet att lyfta historierna om sexuella trakasserier, menar SN:s nyhetschef Janna Holmqvist. Hon efterlyser fler vittnesmål – och poängterar att rätten till anonymitet är skyddad i lag.

Foto:

Övrigt2017-11-06 14:00

Det finns ämnen som kan bli uttjatade. #metoo är inte ett sådant ämne. Och även om det skulle vara det, i någons ögon, så finns det inga skäl i världen att sätta stopp för publiceringarna så länge det finns historier att berätta.

Så länge det finns någon som vill vittna om sexuella övergrepp och trakasserier så är det viktigt för oss journalister att ge syre åt dessa vittnesmål och att sprida dem med alla tänkbara medel.

För så länge det finns en man som trycker upp handen mellan benen på en kvinna, i baren på en krog någonstans i världen, så behöver #metoo näring.

Vi måste prata om det här så mycket och så länge att strukturerna trasas sönder i småbitar, tills de handlingar som inte är okej blir ifrågasatta i den stund de sker.

Många kvinnor har gått före och öppnat dörrarna, många yrkesgrupper har drivit sina kampanjer. Nu senast journalisterna. Över 4000 kvinnliga kollegor i mediebranschen har skrivit under vårt upprop. Namnen på listan är starka – de vittnar om mod.

Ju fler som berättar och säger ifrån, desto starkare blir detta statement, denna nätkampanj som samlat över tre miljoner inlägg på Twitter i världen och gett upphov till tusentals artiklar – bara i Sverige.

Jag är personligen övertygad om att det finns ett före – och ett efter – #metoo.

Nu vill vi på SN att du berättar om det du sett, hört eller varit med om. Kontakta mig gärna direkt, via janna.holmqvist@sn.se.

Du har rätt att vara anonym – en rätt som är skyddad i lagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!