KD:s och M:s budgetförslag som röstades igenom i riksdagen innebär bland annat att det statliga bidraget på 100 miljoner kronor till de kommunala kulturskolorna försvinner.
Bidraget infördes 2016 för att stärka kulturskolornas kvalitet och för att fler barn och unga skulle nås av verksamheten. Det gällde bland annat barn i socioekonomiskt svaga bostadsområden samt barn med funktionsnedsättning. Näst intill alla kommuner i landet sökte det efterlängtade bidraget.
Moderaterna hävdar att satsningen är dyr och ineffektiv. Bidraget anses av M gynna privilegierade grupper och riskerar att skapa ett system där statens ansvar för kulturskolorna blir stort.
Kritiken mot att bidraget slopas har inte låtit vänta på sig. I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver socialdemokratiska riksdagspolitiker att ojämlikheten nu kommer att öka på bekostnad av barnen. "Vi kan konstatera att det inte ligger någon som helst sanning i att bidraget är ineffektivt, sett till att över 260 kommuner tar del av det", skriver de.
Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet som hanterar bidraget, säger dessutom i en intervju med SVT att "Tiotusentals nya elevplatser runtom i landet riskerar att försvinna".
Sörmlands kulturskolechefer ansluter till kritikerna. De håller inte med om att satsningen ger för lite och vill ge sin bild av verksamheterna i en insändare, som också skickas till berörda politiker.
I insändaren framhåller kulturskolecheferna att de statliga pengarna har haft stor betydelse för att nå barn som inte tidigare har haft med kulturskolan att göra. "Vi har genom de statliga medlen kunnat utveckla våra undervisningssätt och på flera håll i länet kunnat bredda kulturskolornas ämnesutbud", skriver kulturskolecheferna.
På vissa håll har pengarna kunnat användas till att erbjuda gratis verksamhet för att ungas intresse för kultur ska väckas. I exempelvis Katrineholm drivs numera öppen kulturskola där vem som helst i målgruppen kan komma förbi och prova på allt från teater och dans till olika instrument.
Mattias Dahlström är rektor för Kulturskolan i Nyköping. Han är en av cheferna som undertecknat insändaren:
– Nedskärningen kommer att få konsekvenser i verksamheterna, så är det. I Nyköping är min farhåga att vi behöver bromsa våra satsningar på integrations- och mångfaldsprojekt. I värsta fall även att vi behöver minska antalet elever i Kulturskolan. Som i dag har kö till flera kurser, säger han till SN.
Totalt räknar kulturskolorna i Sörmland med att de under förra året och i år har nått och engagerat fler än 3 000 barn och unga som inte hade nåtts utan de statliga anslagen.